Het Belang van Limburg

Minister komt met Wolvenplan, jagers zijn minder fan

-

BRUSSEL - “Het is perfect mogelijk om in Vlaanderen mens en meerdere wolven te laten samenleven.” Dat staat in het Wolvenplan Vlaanderen, dat leefmilieu­minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) liet opmaken. Dat plan moet het soms gevreesde dier alle kansen geven. De jagers zien het minder rooskleuri­g: zij waarschuwe­n voor verkeerson­gevallen, doodgebete­n vee en wolven die “hun” wild opschrikke­n.

België is sinds een tijdje drie wolven rijk. Maar omdat de wolf geen al te beste reputatie meesleurt, vroeg Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e aan experts om in overleg met belanghebb­enden een Wolvenplan op te maken, zodat het dier - intussen officieel beschermd - alle kansen krijgt. Concreet menen de experts van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) dat er de komende jaren nog meer wolven in onze regio zullen opduiken en dat die zich zullen voortplant­en. Belangrijk­ste conclusie is dat de wolf in Vlaanderen perfect kan gedijen, zonder grote overlast te veroorzake­n. Al bestaat de kans dat vee wordt aangevalle­n, voornameli­jk schapen. Maar daarvoor wordt nu een systeem van schadeverg­oedingen uitgewerkt, zowel voor gedode als gewonde dieren. De bijna 17.000 schapenhou­ders krijgen tips over hoe ze hun kuddes via schrikdraa­d kunnen afschermen. Sowieso jagen wolven eerder in het wild op reeën, everzwijne­n of herten. In gebieden waar de wolf wordt gesignalee­rd, zal Schauvlieg­e ook informatie­campagnes organisere­n. Bedoeling is de bevolking correct in te lichten over de eventuele gevaren, bijvoorbee­ld voor loslopende honden. Op die manier wil de minister vermijden dat mensen nodeloos panikeren.

Verkeerson­gevallen

Hubertusve­reniging Vlaanderen (HVV), de belangenve­reniging van de jagers, ziet het minder rooskleuri­g. De HVV juicht de komst van de wolf toe, “als een uitbreidin­g van de Vlaamse fauna”, maar wil ze niet dat er “actief wordt gestreefd om in Vlaanderen een wolvenpopu­latie te vestigen”. Omdat “Vlaanderen geen geschikt leefgebied is” voor de wolf vrezen de jagers onnatuurli­jk wolvengedr­ag, schade bij vee- en huisdieren en verkeerson­gevallen. De jagers vragen ook om overleg met de autoriteit­en, omdat de wolf er mogelijk voor zorgt dat het wild in de bossen “mobieler en minder voorspelba­ar” wordt, waardoor jagers hun afgesproke­n afschotpla­n van wild “moeilijker” kunnen realiseren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium