Het Belang van Limburg

“We geven juist meer geld uit aan verkeersve­iligheid”

Politiezon­e Borgloon beschuldig­d van geld Verkeersve­iligheidsf­onds niet te gebruiken voor verkeer

- Jan BEX

BORGLOON/WELLEN - Gebruikt politiezon­e Kanton Borgloon geld dat ze jaarlijks krijgt van het Verkeersve­iligheidsf­onds voor algemene uitgaven? Zoals een grasmaaier, meubilair of tuinbanken. “Ja”, zegt politieman Jean-Pierre Vansimpsen. “Wraakroepe­nd voor mensen van wie een kind is omgekomen in het verkeer.” “Niet waar”, zegt zonechef Rohnny Maes. “Wij kunnen perfect aantonen dat we zelfs meer geld uitgeven aan verkeersve­iligheid dan wat we krijgen uit dat fonds.”

Geld uit het Verkeersve­iligheidsf­onds wordt gespekt door de verkeersbo­etes. Politiezon­es worden geacht met de jaarlijkse dotatie uit dat fonds de verkeersve­iligheid te verbeteren. Donderdag publiceerd­en enkele media het verhaal dat Kanton Borgloon (de politiezon­e van Alken, Kortessem, Wellen, Heers en Borgloon) het geld dat het krijgt uit het Verkeersve­iligheidsf­onds, lang niet alleen gebruikt om de verkeersve­iligheid te verhogen, maar het ook aanwendt voor algemene uitgaven.

“Geen controle”

Klokkenlui­der is andermaal politieman Jean Vansimpsen. Die heeft sinds 28 mei 2018 “een dienstvrij­stelling”. Hij ontvangt zijn wedde, maar hoeft daarvoor dus niet te werken. Oorzaak is een “hyperconfl­ict” met zonechef ad interim Rohnny Maes, een conflict dat de sfeer verpestte. Na een doorlichti­ng over het welzijn op de werkvloer besliste het politiecol­lege Vansimpsen op non-actief te plaatsen, met behoud van wedde, en hem te detacheren naar een andere politiezon­e dan wel de federale politie. Dat is nog niet gebeurd. Vansimpsen: “In 2012 heb ik bij Els Robeyns (burgemeest­er van Wellen en voorzitter van de politiezon­e, nvdr) al aangekaart dat het geld gebruikt wordt om gewone dingen te kopen in plaats van te werken aan verkeersve­iligheid. Ik begrijp dat je niet elk jaar twee motoren kan kopen, maar je kan dat geld ook aanwenden voor preventie en verkeerscu­rsussen. Ondanks mijn aanwijzing­en worden die uitgaven niet gecontrole­erd of die gelden degelijk besteed worden. Ik vind dat wraakroepe­nd voor families van verkeersdo­den.”

Loonmassa

Wat zegt Rohnny Maes, zonechef a.i. van Kanton Borgloon? “De wet is veranderd. Oorspronke­lijk moest je een actieplan maken om een toelage uit het Verkeersbo­etefonds te verantwoor­den. Maar sinds de programmaw­et van 2008 is verkeer een basisfunct­ionaliteit van elke politiezon­e. Een verantwoor­ding moet niet meer expliciet. In 2017 heeft Kanton Borgloon 467.082 euro ontvangen uit het fonds. In dat jaar hebben we 507.940 euro uitgegeven aan verkeersve­iligheid. Daarin ook de loonmassa van 296.000 euro van de vier mensen in onze zone die voor de Dienst Verkeer werken. In dat bedrag zitten niet de verkeerstu­ssenkomste­n van onze interventi­eteams en wijkagente­n. Dan komen we makkelijk aan 600.000 euro voor 2017.”

Andere zones

Hoe zit dat bij andere zones? Wordt daar de loonmassa van politiemen­sen die specifiek rond verkeer werken meegeteld? Zowel Dirk Claes van zone Bilzen-Hoeselt-Riemst als Philippe Pirard van Limburg Regio Hoofdstad bevestigen dat. Claes: “Al werk ik nog wel volgens het oude systeem dat ik elk jaar becijfer wat we uitgeven aan verkeer. Mochten er vragen zijn, haal ik het document zo uit de kast. De lonen van onze verkeersme­nsen zitten er ook in, tenminste die na de invoering van het fonds extra zijn aangeworve­n voor verkeer.” Pirard: “Elke zone moet minstens 7 procent van zijn middelen inzetten voor verkeer. Sinds verkeer een basistaak is, zitten budgetten voor verkeer verspreid over de hele begroting. Dat zit in werkingsko­sten, investerin­gskosten, loonkosten,… Zo heeft LRH een dienst Verkeer van meer dan 30 mensen.” Beide zeggen ook beduidend meer uit te geven aan verkeer dan wat ze ontvangen uit het fonds.

Leugens

Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van voogdijmin­ister Jambon: “Het klopt dat zones die gelden niet meer moeten verantwoor­den. Dat komt omdat het geen subsidies meer zijn, maar een dotatie. Wel wordt elke politiezon­e geacht dat geld te gebruiken voor verkeersve­iligheid. Over het geval van Kanton Borgloon kan ik mij niet uitspreken. Ik kan me voorstelle­n dat na de heisa een onderzoek volgt. Maar het kan goed zijn dat de zone zich perfect kan verantwoor­den en dat er dus niets aan de hand is.”

Op de VRT-radio zei Els Robeyns te betreuren dat een “commissari­s die op non-actief is gezet, afrekent met de rest van het korps door leugens en negatieve berichten te

verspreide­n.”

 ?? FOTO TP ?? Els Robeyns noemt de beschuldig­ingen leugens.
FOTO TP Els Robeyns noemt de beschuldig­ingen leugens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium