Het Belang van Limburg

M. Ulpius Felix, Tongenaar in Rome

-

ROME - Tussen alle eeuwenoude pracht in Rome trekt één steen mijn bijzondere aandacht. Of beter: een urne. Daarin zaten ooit de overblijfs­elen van M. Ulpius Felix, een gladiator uit Tongeren.

Al moet u er even naar speuren. De urne hangt immers in de Galleria Colonna, een museum tjokvol barokke kunst in een palazzo nabij Piazza Venezia. In de inkomhal, net boven een tafel vol infobrochu­res, hangt het enige spoortje in Rome dat wijst naar onze startplaat­s.

De urne intrigeert me mateloos, omdat ze het verhaal vertelt van een man die 2.000 jaar geleden dezelfde trip maakte, van Tongeren naar Rome. Of beter: de bouwstenen voor een verhaal dat je zelf nog moet invullen. De urne is rond 70 na Christus gemaakt in naam van zijn vrouw, de Griekse vrijgelate­ne Ulpia Syntyche met wie hij een zoon had, Iustus. M. Ulpius Felix was een ‘Gallische’ gladiator, staat erop te lezen. ‘Tunger van afkomst’, een ‘murmillo’ (of zwaardvech­ter) die minstens één gevecht overleefd (er staat immers ‘veteraan’ op de urne) in de arena en 45 jaar geworden is. Uitzonderl­ijk oud voor iemand in zijn risicobero­ep. Bovendien bezat hij de tri nomina, of drie namen, wat betekende dat hij het Romeins staatsburg­erschap had verworven. Was hij een oud-militair? Een superster in het Colosseum? Een verhaal dat verloren is geraakt in de plooien van de geschieden­is, maar hier weer eventjes tastbaar wordt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium