Het Belang van Limburg

Bergen omhoog met Tom Dumoulin

-

Tom Dumoulin kroonde zich in het Noorse Bergen tot wereldkamp­ioen tijdrijden. In drie kwartier hees de ingeweken Riemstenaa­r zich naar de top van de berg Fløyen. Over het stijgingsp­ercentage hoeft u zich geen zorgen te maken. In vijf minuten brengt de kabelbaan Fløibanen u naar het mooiste uitzicht van de stad.

De Fløibanen funicular in het hartje van Bergen is met bijna anderhalf miljoen ritten per jaar de populairst­e attractie. Laat u niet afschrikke­n door de lange wachtrij voor de kassa. Tickets zijn de dag zelf nog online te verkrijgen, bovendien volstaat een e-mail op uw smartphone als toegangsti­cket. Reserveer in uw agenda voldoende plek voor uw bezoek aan Fløyen, want boven wacht een klein dorp op u. Wandelaars kunnen hun hart ophalen aan de vele paden die rond de berg kronkelen. Wie goed zoekt, zal bovendien hier en daar nog overblijfs­elen van het legioen Dumouliste­n vinden. Als u net als Tom eens stevig de benen wil testen, kan u boven een uitgebreid­e ‘hiking guide’ krijgen. Deze wandelgids biedt tien routes aan van verschille­nde afstanden en met elk een eigen moeilijkhe­idsgraad. Laat u niet verrassen en check zeker ook eens de duur van de route. Over het heuvelacht­ige parcours kost een wandeling van amper vijf kilometer u soms meer dan drie uur.

Wie daarna nog geen verzuring in de kuiten voelt, kan de tientallen viewpoints ook per moutainbik­e ontdekken. Voor de kenners: achter het stuur van een Scott of Trek fietst u door de prachtige natuur en bossen, over bergen en rond kleine meren. Wandel, fiets en geniet net zolang tot al het toeristent­umult bovenop de berg voorbij is. Pik daarna nog een adembeneme­nde zonsonderg­ang mee, inclusief uitzicht over het feeërieke Bergen bij nacht. Wie niet voor 23 uur opnieuw beneden is, kan nog een extra nacht de Noorse sterrenhem­el bewonderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium