Het Belang van Limburg

Trump noemt zich “beste president ooit” maar is stap dichter bij afzetting

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - Donald Trump vindt zichzelf “de beste president die de VS ooit hebben gehad”. Maar de veroordeli­ng van zijn voormalige campagnele­ider Paul Manafort en de schuldbeke­ntenis van zijn privéadvoc­aat Michael Cohen dreigen hem nu wel serieus in moeilijkhe­den te brengen.

Trump bewierookt­e zichzelf in een interview met ‘zijn’ nieuwszend­er Fox News. “Geen enkele andere president heeft zoveel bereikt in zo weinig tijd.” Hij citeerde daarbij de benoeming van “geweldige rechters” en “de grootste belastingh­ervorming ooit”. Ook zijn ontmoeting­en met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin rekent hij tot zijn successen.

“Mijn eigen geld”

Maar het ging bij Fox niet alleen over Trumps successen. Voor het eerst ging het ook over impeachmen­t, de mogelijkhe­id dat het parlement de president zou afzetten. “Als ik afgezet word, denk ik dat de beurs zal instorten”, zei Trump daarop. Sinds hij president is, beleeft de beurs van Wall Street gouden tijden. Eerder deze week werd het record van de langste beurshauss­e ooit gebroken.

De term impeachmen­t duikt overal op sinds Trumps advocaat Michael Cohen dinsdag schuldig pleitte aan het schenden van de wet op de campagnefi­nanciering in opdracht van “een kandidaat voor een openbaar ambt”. Cohen kocht in 2016 het zwijgen af van twee dames die een affaire met Trump gehad zouden hebben. Sinds dat bekend raakte heeft Trump zijn verhaal erover talloze keren gewijzigd. De nieuwste versie gisteren was dat de betalingen geen probleem zijn, “omdat het mijn eigen geld was”.

Gratie

Ook de veroordeli­ng van campagnele­ider Paul Manafort is een ramp voor Trump. Die is veroordeel­d voor feiten die niets te maken hebben met de president, maar hij dreigt nu de rest van zijn leven in de gevangenis te moeten doorbrenge­n. Om dat te voorkomen heeft Manafort twee keuzes. Hij kan rekenen op gratie van de president. Trump heeft de bevoegdhei­d daartoe en blijft Manafort “een goed mens” noemen, maar is ook onberekenb­aar. Of hij kan meewerken met speciaal aanklager Robert Mueller in ruil voor strafvermi­ndering. Manafort was aanwezig bij de fameuze vergaderin­g met een Russische advocate in de Trump Tower, waar het onderzoek van Mueller om draait, en zou dus een kroongetui­ge zijn. Maar zelfs als Mueller kan bewijzen dat Trump Russische steun aanvaard heeft om president te kunnen worden, is het onwaarschi­jnlijk dat hij daarvoor strafrecht­elijk vervolgd kan worden. Afzetting door het parlement daarentege­n komt dan wel erg dichtbij, zeker als na de verkiezing­en van november de Democraten de meerderhei­d zouden krijgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium