Het Belang van Limburg

Expats kunnen straks niet meer aan pensioen

Britten zetten zich schrap voor Brexit zonder akkoord

- Marc VAN DE WEYER

LONDEN - De Britse regering wil ‘spookverha­len’ over de gevolgen van een Brexit zonder akkoord met de EU ontzenuwen. Maar in de nota’s over haar strategie voor dat scenario komt ze met eigen waarschuwi­ngen. Zo zouden Britse expats in de EU de toegang verliezen tot de bankrekeni­ng waarop onder andere hun pensioen gestort wordt.

Dominic Raad, de Britse minister die het verlaten van de EU moet regelen, moest gisteren een moeilijke evenwichts­oefening uitvoeren. Raab presenteer­de de eerste van tachtig nota’s over de scenario’s die de Britse regering heeft opgesteld voor het geval er eind maart een ‘no deal Brexit’ intreedt – als de Britten en de EU geen akkoord over de scheidings­voorwaarde­n bereiken. In Britse media verschenen al rampscenar­io’s over de mogelijke gevolgen daarvan, van voedselsch­aarste tot tekorten aan medicijnen. Raab moest die doembeelde­n uit de wereld helpen. “Er zijn geen plannen om het leger voedselpak­ketten te laten uitdelen”, zei hij.

Chaos

Maar tegelijk kwam Raab met een reeks waarschuwi­ngen over de reele gevolgen van een Brexit zonder akkoord. “Enige disruptie” was niet uit te sluiten, klonk het. Zonder akkoord zal het vrij verkeer van goederen en personen ophouden, aldus Raab. Dat betekent extra administra­tie voor bedrijven en dus extra kosten. Hij adviseerde bedrijven om zich voor te bereiden met gespeciali­seerd personeel en software. De Britse Kamers van Koophandel noemden dat een onrealisti­sch advies en herhaalden hun vrees voor chaos bij de douanepost­en en economisch­e schade als gevolg daarvan. Aan farmaceuti­sche bedrijven is gevraagd om zes weken na de Brexit extra voorraden geneesmidd­elen aan te leggen. Raab vroeg dokters en ziekenhuiz­en gisteren ook om geen medicijnen te hamsteren.

Raab had nog meer slecht nieuws. Omdat Britse banken hun aansluitin­g op het Europese betalingss­ysteem verliezen, komen er extra kosten voor wie per kredietkaa­rt een aankoop in de EU doet. The Independen­t had het over een ‘Brexit tax’ van 166 miljoen pond (185 miljoen euro). De 1 miljoen Britten die als expats in de EU leven, verliezen de toegang tot hun bankrekeni­ngen in het Verenigd Koninkrijk. Geen prettig vooruitzic­ht voor al die gepensione­erden in Spanje en elders die straks niet meer aan hun pensioen kunnen. De Britse regering gaat er nog van uit dat er een akkoord komt, “als de EU even ambitieus en pragmatisc­h is als ons”, aldus Raab. Komt het toch tot een Brexit zonder deal, dan is dat volgens de Brit de schuld van de EU.

 ?? FOTO EPA ?? Dominic Raab uitte een reeks waarschuwi­ngen over de reële gevolgen van een Brexit zonder akkoord.
FOTO EPA Dominic Raab uitte een reeks waarschuwi­ngen over de reële gevolgen van een Brexit zonder akkoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium