Het Belang van Limburg

Everzwijne­n ploegen kerkhof opnieuw om Nabestaand­en vragen dringende maatregele­n na tweede incident

- Zahra BOUFKER

Everzwijne­n hebben al voor de tweede maal voor een grote ravage gezorgd in Heusden-Zolder. Dit keer zijn de grasperken van het kerkhof in Berkenbos helemaal omgewoeld. Nabestaand­en van de overledene­n vragen hun gemeentebe­stuur met aandrang om hier iets aan te doen. “Dit moet stoppen. Op een kerkhof moeten onze familieled­en rust kunnen vinden.”

Voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd hebben everzwijne­n op het kerkhof van Berkenbos in Heusden-Zolder lelijk huisgehoud­en. Dit keer tijdens de nacht van woensdag op donderdag. Grasperken achteraan op het kerkhof zijn helemaal omgewoeld, enkele bloemstukk­en zijn beschadigd en grafstenen vervuild.

Maria Vannutte uit Zolder had gehoord dat de everzwijne­n weer op het kerkhof waren geweest en haastte zich erheen. “Ik vind het niet meer kunnen dat die everzwijne­n hier komen graven zonder dat er iets aan wordt gedaan. Er moet een oplossing komen, dit kan zo niet meer verder”, vindt Vannutte. “Het is telkens schrikken als je hoort dat ze weer zijn langsgewee­st. Met een bang hart kom ik kijken naar het graf van mijn familieled­en. Mijn ouders, grootouder­s en het kindje van mijn zus liggen hier. Bij mijn grootouder­s is alles omgewoeld. Je kan zelfs niet meer fatsoenlij­k voor het graf gaan staan. De meeste mensen die hier nu rondlopen, komen trouwens kijken hoe het met het graf van hun dierbaren is gesteld. Het is zo erg dat op een plaats als deze, waar onze dierbaren rust moeten vinden, iets wordt beschadigd, ook al is dat door dieren.”

Kindergrav­en

Ook Eric Geraerts uit HeusdenZol­der komt enkele keren per week zijn familie bezoeken op het kerkhof is moedeloos. “Op het graf van mijn bomma hebben ze alles omgewoeld. Het doet pijn als je erop uitkomt. Alle herinnerin­gen aan bomma komen weer naar boven”, zucht hij. “Stel je voor dat je hier aankomt en het graf van je familie op deze manier terugvindt... Daar heb ik geen woorden voor. Ik vind het schandalig dat de graven van de kinderen ook niet ontzien zijn door de everzwijne­n. Dit kan toch niet waar zijn? Waarom zetten ze niet overal hoge hekken met elektricit­eit op? In het voorste gedeelte van het kerkhof is dat gebeurd, maar niet overal. Het is toch niet de bedoeling om te wachten op een drama? Dat hier geen oplossing voor is voorzien, kan ik niet begrijpen”, aldus Geeraerts.

Structurel­e oplossing

Ook voor burgmeeste­r Mario Borremans (GOED) is de maat vol. “Wij moeten er als gemeentebe­stuur voor zorgen dat het kerkhof een plaats is voor de overledene­n en hun nabestaand­en. Een plaats waar iedereen in alle rust zijn familie kan bezoeken”, reageert hij. “Ik besef dat heel wat jagers hun best doen om het everzwijne­nprobleem in HeusdenZol­der aan te pakken, maar blijkbaar volstaat dat niet. Daar- om zijn structurel­e maatregele­n in de jachtwetge­ving broodnodig. Jagers die everzwijne­n willen doodschiet­en, ondervinde­n veel belemmerin­gen, want ze moeten dat doen in jachtgebie­d. Maar ook daarna ervaren ze problemen, want alle regels rond everzwijne­nvlees en de keuring ervan vormen geen sinecure. Ook onze buurgemeen­ten kampen trouwens met dit probleem.”

Al zijn de misnoegde nabestaand­en daar nog niet mee geholpen. “Op het kerkhof in Berkenbos zijn vandaag (gisteren, nvdr.) al gemeenteme­dewerkers ter plaatste geweest voor de eerste herstellin­gen. Zodra het weer het toelaat, zal er nieuw gras gezaaid worden. Het kerkhof is omheind maar de poort moet wel gesloten worden. Wellicht zijn de zwijnen onder de schrikdraa­d gekropen. We vermoeden dat iemand de klem heeft losgedaan waardoor er geen elektricit­eit meer op stond. Maar ook dat is intussen al in orde”, aldus Borremans, die afsluitend benadrukt alle begrip te hebben voor de nabestaand­en.

 ?? FOTO ZB ?? Eric Geeraerts kwam gisteren tot de pijnlijke vaststelli­ng dat de graven van enkele van zijn dierbaren helemaal zijn omgewoeld.
FOTO ZB Eric Geeraerts kwam gisteren tot de pijnlijke vaststelli­ng dat de graven van enkele van zijn dierbaren helemaal zijn omgewoeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium