Het Belang van Limburg

“Hij was mijn pa, maar ook mijn beste vriend”

Beringenaa­r Freddy Giraerts (64) komt om na aanrijding in Valkenswaa­rd

- Zahra BOUFKER

De Belg die woensdagav­ond werd aangereden op de Luikerweg in het Nederlands­e Valkenswaa­rd is een 64-jarige man uit Paal (Beringen). Freddy Giraerts werd door een Belgische automobili­st aangereden toe hij met zijn fiets de weg wilde oversteken. Hij overleefde de klap niet. “Mijn papa en ik waren twee handen op één buik”, zegt zoon Jo.

Freddy Giraerts was woensdag met de fiets op pad in het Nederlands­e Valkenswaa­rd, net over de grens met Hamont-Achel. Toen hij de Luikerweg, het verlengde van de Noord-Zuid, wilde oversteken liep het mis. Freddy werd aangereden. Een traumaheli­kopter kwam nog ter plaatse, maar alle hulp kwam helaas te laat. De politie heeft een onderzoek geopend naar de omstandigh­eden van het ongeval. Jo Giraerts, Freddy’s enige zoon, is er kapot van. “Ik heb mijn papa een week niet meer gezien. En nu ga ik hem nooit meer zien. Mijn papa en ik waren twee handen op één buik. Zeker na de dood van mijn moeder, zeven jaar geleden. Ik was zijn zoon, maar ook zijn allerbeste vriend. De zondagen waren heilig voor ons, dat waren onze dagen. Dan trokken we er onder ons tweeën een dagje op uit. Naar de cyclocross of naar een museum.” Freddy Giraerts was afkomstig uit Schulen maar woonde sinds zijn huwelijk in Paal bij Beringen. Hij heeft heel zijn leven bij de NMBS gewerkt als heftruckch­auffeur op het perron. “Hij genoot al enkele jaren van zijn pensioen”, vertelt Jo. “Dat deed hij vaak met een heel goede vriend uit Linkhout die hij via zijn werk bij het spoor heeft leren kennen. De laatste tien jaar gingen ze elke week fietsen. Mijn papa stippelde dan een fietstocht uit van minstens 50 kilometer.”

“Tijdens zijn laatste fietstocht is het jammer genoeg misgelopen.

Geen verwijten

De bestuurder

Jo Giraerts Hij probeerde de weg over te steken maar had de wagen blijkbaar niet gezien. Zijn beste fietsvrien­d heeft een groot trauma opgelopen. Hij heeft het ongeval zien gebeuren, en heeft papa voor zijn ogen zien sterven. Heel triestig.”

die

zijn

vader heeft aangereden neemt Jo niets kwalijk. “Ik verwijt hem of haar niets. Het onderzoek is natuurlijk nog lopende, maar ik zou die automobili­st toch graag contactere­n. Dan kunnen we elkaar steunen.”

Freddy Giraerts was erg populier en geliefd in Paal. “Mijn papa was heel positief ingesteld en genoot enorm van het leven. Zo hield hij van een lekkere trapist. Hij zei altijd: “‘Zoon, geniet van het leven en ga niet te snel werken. Dat kan je nog je hele leven’. Hij reisde de laatste tijd ook vaak met zijn broer. De laatste keer hebben ze Jordanië bezocht. Hij heeft van zijn leven genoten, ik ga hem ontzettend missen.”

Papa heeft van zijn leven genoten, ik ga hem ontzettend missen

 ?? JANSEN
FOTO BERT ?? Er kwam gisteren nog een traumaheli­kopter ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten voor Beringenaa­r Freddy Giraerts.
JANSEN FOTO BERT Er kwam gisteren nog een traumaheli­kopter ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten voor Beringenaa­r Freddy Giraerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium