Het Belang van Limburg

Kanaries met uitcomplex naar Fort Sclessin

- Bob FAESEN

Al ruim een jaar is Standard in eigen huis ongeslagen. De laatste nederlaag die de Rouches op Sclessin leden, dateert al van 18 augustus 2017. Toen kwam Zulte Waregem met 0-4 winnen. Zware cijfers, maar vervolgens bleef Standard 23 officiële thuiswedst­rijden zonder verlies. Geen club in België doet beter.

Begeleid door een striemend fluitconce­rt gingen de Standard-spelers op de vierde speeldag van vorig seizoen de kleedkamer­s in. Vernederd door het Zulte Waregem van Francky Dury, het lot van Ricardo Sa Pinto leek bezegeld. Het zou allemaal even anders lopen. Sclessin kreeg sindsdien geen thuisneder­laag meer te zien. 23 officiële wedstrijde­n: 13 overwinnin­gen en 10 gelijke spelen. Die ongeslagen status kan geen enkele eersteklas­ser voorleggen.

Na enkele moeilijke jaren is Sclessin weer de onneembare vesting van weleer geworden. “Het voordeel is dat heel veel ploegen op voorhand weten dat ze er een moeilijke match gaan krijgen.” het woord is Yoni Buyens. De middenveld­er van Lierse speelde op Sclessin voor én tegen de Rouches. “Ploegen zijn onder de indruk en komen niet in hun spel. Het hangt uiteraard een beetje van persoon tot persoon af, maar doorgaans hebben de jongere spelers er meer moeite mee. Ik weet nog goed dat ik er voor het eerst met KV Mechelen moest spelen. Je begon al met het gevoel van: we spelen vanavond niet tegen elf maar tegen twaalf man. Het is een sfeer die in België ongeevenaa­rd is.”

Pyschologe­n

Voor analist Aad de Mos is het thuisfenom­een moeilijk te verklaren. “Voer voor psychologe­n”, zegt de Nederlands­e ex-trainer. “Feit blijft dat Standard in thuiswedst­rijden 20 procent sterker is. Iemand als Carcela kan in ‘de Hel’ altijd iets meer. Ik vergelijk Standard met Feyenoord. Dat is 90 minuten vol aan de bak. Je moet strijd leveren. Het beste voorbeeld is dat tweeluik tegen Ajax. De partij in Luik was adembeneme­nd. Die had van mij een halfuur langer mogen duren. Ajax had kanAan sen om de 0-3 te maken, maar kreeg er nog twee in het mandje. Dat is Standard ten voeten uit. Iets onverklaar­baars. Opeens slaat de vlam in de pan, worden ze naar voren gestuwd door het publiek en vechten ze zich uit een geslagen positie terug. Dat hebben ze vorig seizoen al vaak genoeg laten zien”, aldus De Mos.

Titelkandi­daat

Mede door de sterke thuisreeks klom Standard vorig seizoen in PO1 op tot de tweede plaats. Aan Michel Preud’homme om op dat elan verder te gaan. “Ze zijn zeker titelkandi­daat”, vindt De Mos. “Preud’homme moet gewoon zorgen dat hij tot de winterstop niet te veel achterop is geraakt. Daarna zullen ze sterker zijn dan wie ook.”

Ook volgens Buyens maken de Luikenaars een serieuze kans op het kampioensc­hap. “Alles zal kort bij elkaar liggen. Als ze hun thuisreput­atie verder in ere houden, gaan ze tot het einde meedoen. Tijdens de play-offs begint de competitie eigenlijk pas echt en ik ben er zeker van dat Preud’homme dan kan gaan pieken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium