Het Belang van Limburg

“Moet BMC nog afscheidsc­adeau schenken”

-

Als we Dylan Teuns aan de lijn krijgen, heeft hij net een doorgedrev­en training met zijn ploeg achter de rug op Spaanse bodem. Om zo de puntjes op de ‘i’ te zetten voor de laatste grote ronde van het seizoen. Voor de 26-jarige Halenaar was die groepsrit overbodig om te weten dat het snor zit met zijn vormpeil. “Mijn waarden zijn de laatste weken heel goed”, klinkt het zelfzeker. “Over mijn conditie heb ik niet te klagen. Ik ga in deze Vuelta vol voor ritwinst.”

De kopman bij BMC luistert naar Richie Porte. De Australisc­he ronderenne­r maakt zijn comeback in competitie nadat een crash een einde maakte aan zijn ambities in de Ronde van Frankrijk. “Het valt nog te bekijken hoe we het als team gaan aanpakken”, duidt Teuns. “Tijdens de eerste week zullen we vooral afwachten hoe het met Portes vormpeil gesteld is. Hoe dan ook heb ik van de teamleidin­g in deze Vuelta een vrije rol gekregen.”

Innsbruck

Het doel in deze Ronde van Spanje is bijgevolg tweeledig voor de Halenaar. Enerzijds wil hij proberen een rit te winnen, anderzijds moet het uitrijden van deze Vuelta voor volume zorgen met het oog op het WK, eind september in het Oostenrijk­se Innsbruck. “Het belangrijk­ste is dat ik na het missen van de Tour dit seizoen nog een grote ronde in de benen krijg. Met het oog op het WK is de timing van de Vuelta ideaal. Dat WK wordt sowieso lastig waardoor het bij mijn capaciteit­en aanleunt. Officieel is de Belgische selectie nog niet gemaakt, maar ik heb wel al een paar positieve gesprekken met de bondscoach gevoerd.” Over naar de ritwinst dan. Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Teuns’ daarin nog eens slaagde. Meer bepaald van 13 augustus 2017, toen hij in de Arctic Race of Norway een dubbelslag sloeg met rit- en eindwinst. Daarna grossierde Teuns vooral in ereplaatse­n. “Maar ik heb nooit aan mezelf getwijfeld. Ik zal in deze Vuelta trouwens voldoende kansen krijgen om de nul uit te vegen. Ik heb het parcours nog niet in detail bekeken, maar ik heb wel al kunnen vaststelle­n dat er heel veel lastige ritten in zitten. Ik zie ook veel kansen voor vluchters.”

Vier keer tweede

Tweede in Parijs-Nice, tweede in de Hammer Series in Stavanger en tweemaal tweede in de Ronde van Polen. Het lijkt wel alsof Teuns dit seizoen een abonnement op tweede plaatsen heeft genomen. “Het ontbrak me telkens aan een tikkeltje geluk”, zucht Teuns. “Vooral in ParijsNice verdiende ik meer. Daar maakte ik de fout van in het begin niet te reageren. En ook in Polen zat er meer in. Ach, de komende weken zal ik genoeg kansen krijgen om dat goed te maken.”

Voor Teuns wordt deze 73ste Vuelta tevens zijn laatste ronde in het shirt van BMC. Vanaf 1 januari maakt de explosieve klimmer officieel dienst uit van het Bahrein-Merida-team van kopman Vincenzo Nibali. “Ik had mijn ploeg in Polen al een afscheidsc­adeau willen schenken maar dat is helaas niet gelukt”, zegt hij daarover. “Al bij al heb ik vier mooie jaren gekend bij BMC. De ploeg weet wat het aan mij heeft gehad en omgekeerd geldt hetzelfde. Maar natuurlijk zou het mooi zijn om nog in schoonheid te eindigen.”

Zelfvertro­uwen

Toen bekend werd gemaakt dat Bahrein-Merida de nieuwe werkgever werd van Teuns viel er een grote last van zijn schouders. De onzekerhei­d over zijn toekomst ging in de maanden mei en juni gepaard met heel wat stress. “Het was hoog nodig dat die knoop eindelijk doorgehakt werd”, blikt hij terug. “Die situatie woog op mij. Ik weet niet of het ook een impact heeft gehad op mijn prestaties. Onbewust speelt zoiets altijd wel mee, denk ik. Maar ik had natuurlijk wel een goeie Parijs-Nice en Ronde van het Baskenland gereden. Neen, mijn zelfvertro­uwen is eigenlijk nooit aangetast.”

De situatie rond de ploeg van BMC heeft op mij gewogen. Onbewust speelt zoiets wel altijd mee in de koers

Dylan TEUNS

BMC

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? “Het zou mooi zijn om in schoonheid te eindigen bij BMC”, aldus Dylan Teuns.
Foto PHOTO NEWS “Het zou mooi zijn om in schoonheid te eindigen bij BMC”, aldus Dylan Teuns.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium