Het Belang van Limburg

“Te behoudend op verplaatsi­ng”

- Gunter SCHOOFS

Eupen won vorig seizoen niet één keer op verplaatsi­ng in de reguliere competitie. Maar ook de winstcijfe­rs van de Kanaries buitenshui­s zijn bedroevend. Men weet nooit, maar gezien Standard het uitstekend doet op Sclessin, zet u uw centen maar beter niet in op een overwinnin­g voor STVV. Hoe komt het dat STVV uit zo moeilijk aan een driepunter geraakt de jongste jaren? Wat moet er veranderen? We vroegen het aan teammanage­r Peter Delorge, clubicoon Guy Mangelscho­ts en ex-coach Guido Brepoels. PETER DELORGE “Efficiënte­r worden”

“We zoeken al heel lang naar de oorzaken. Het blijft moeilijk te verklaren. Het is een vast stramien geworden dat we thuis zoveel meer winnen. Het kunstgras zal er zeker wat mee te maken hebben. In het eerste seizoen was dat kunstgras nog een nadeel, omdat we het niet gewend waren. We degradeerd­en zelfs.”

“De transferpo­litiek is toen aangepast en daarna stonden we thuis sterker. Dat had dan weer tot gevolg dat we in uitwedstri­jden body misten. Vooral tegen ploegen als Kortrijk, Antwerp, enzovoort. Daar moeten oorlogen uitgevocht­en worden. Vroeger knokte STVV uit en thuis, dat moet terugkomen.”

“Ook heeft het vaak niet meegezeten. Ik herinner me ons doelpunt van Botaka in Lokeren dat vorig seizoen ten onrechte afgevlagd werd. En te vaak waren we niet efficiënt. Op verplaatsi­ng krijg je nu eenmaal minder kansen. Die moeten we optimaler leren benutten. Dat was in Waasland-Beveren al zo, dat zal op Standard niet anders zijn. STVV speelt altijd goeie matchen op Sclessin. Ook nu kan het.”

GUY MANGELSCHO­TS

“Te maken met kwaliteit”

“Je moet eerlijk durven zijn: misschien is het grootste probleem toch wel de intrinsiek­e kwaliteit. Thuis kan je altijd wat meer, om uit te winnen moet de kwaliteit boven komen. Bovendien gaan er op verplaatsi­ng steeds minder supporters mee, de steun van de twaalfde man is ook al minder.” “Het is ook een trend dat je bijna geen groep meer kan smeden. Echte clubliefde is weg. Tegenwoord­ig vertrekken spelers alweer op het moment dat ze pas ingespeeld zijn. Dat is geen verwijt, wel een vaststelli­ng. Dat is bij STVV zo, maar elders ook. De supporters verliezen op die manier hun voeling met het elftal. Niet zomaar valt het aantal abonnement­en terug. Ook daar weer: dat is bij

STVV zo, maar ook bij andere clubs.”

GUIDO BREPOELS

“Er wordt buitenshui­s te

laag gevoetbald”

“De tegenstand­ers spelen maar één keer per seizoen op kunstgras. Dat is een geweldig thuisvoord­eel voor STVV. Op het kunstgras heb je toch die hogere balsnelhei­d, waar je voordeel uit kan puren als je het gewoon bent.” “Verder moet ik niet de tactiek van Marc Brys of wie dan ook bepalen, maar ik vind wel dat STVV al meerdere seizoenen te behoudend speelt op verplaatsi­ng. Je moet durven aan te vallen. Op Genk speelde STVV puur mandekking. De tactiek werd totaal aangepast aan de tegenstand­er. Terwijl STVV zelf toch mogelijkhe­den heeft om de zwakte van de tegenparti­j aan te pakken. In mijn Truiense periode gingen we altijd vol uit van eigen sterkte. SpeculeSin­ds ren deden we nooit. De fans profiteren trouwens ook van die ingesteldh­eid.”

“Komt daarbij dat je een spelsystee­m moet ontwikkele­n waarbij je ook op verplaatsi­ng met vier, vijf mensen in de zestien kunt geraken. Er is veel kritiek op een speler als Boli, maar zeker op verplaatsi­ng staat die jongen al seizoenen lang alleen in de zestien als er een bal van de flank komt. Thuis slaagt STVV er wel in om met meer volk in de rechthoek te verschijne­n. Om de simpele reden dat er buitenshui­s te laag gevoetbald wordt. Toch maakt STVV ook op Standard volop kans. Er is zeker kwaliteit. Maar je moet ze juist hanteren.”

Alleen Wenssens en Herbots ontbreken -

Iedereen trainde voluit mee in Sint-Truiden, behalve de jonge doelmannen Wenssens en Herbots. Teixeira en Legear zijn weer fit.

 ?? FOTO GMAX ?? Bezus in zak en as na het gelijkspel tegen Waasland-Beveren.
FOTO GMAX Bezus in zak en as na het gelijkspel tegen Waasland-Beveren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium