Het Belang van Limburg

Duel met directe rivaal

-

Een maand zomerpauze hadden ze gezegd, maar rustig is het nooit geweest in die weken tussen Boedapest en Spa. Alonso op pensioen. Sainz naar McLaren. Ricciardo naar Renault. Gasly naar Red Bull. Force India overgekoch­t door de familie Stroll. De ene wending was al verrassend­er dan de andere, maar stuk voor stuk hadden ze - rechtstree­ks of onrechtstr­eeks - invloed op de toekomst van Stoffel Vandoorne (26). Zijn vakantie met Anna de Ferran op Mykonos mag nog zo idyllisch lijken (zie foto), zorgeloos was ze zeker niet. “Het was goed om twee weken te relaxen, maar het is moeilijk om de autosport volledig aan de kant te schuiven. De F1 is niet iets dat je even uitschakel­t.”

Out voor Monza?

Er waren zelfs geruchten dat Vandoorne nog voor zijn thuisrace zijn zitje zou verliezen. Dat is intussen loos alarm gebleken. Maar ook donderdag ging het scenario rond dat hij volgende week in Monza niet meer rijdt. (zie randstuk) Het kan niet leuk zijn om constant met dat soort geruchten geconfront­eerd te worden. Vandoorne: “Dat is de harde wereld van de F1. Als je twee slechte weekends hebt, zegt iedereen dat je eruit ligt. Maar als ik nu twee goeie wedstrijde­n heb, of sneller dan Alonso ben, dan ben ik weer een held. Dat is de natuur van de F1. Voor de buitenwere­ld is het makkelijk om commentare­n te geven. Maar zelf heb ik geen twijfels. Ik weet perfect wat mijn positie voor dit seizoen is. Wat er volgend jaar gebeurt, is een ander verhaal. Hopelijk komt er de volgende weken meer nieuws.”

Slachtbank

Het is opmerkelij­k hoe sereen Vandoorne blijft in omstandigh­eden waaronder menige rijder zou kraken. Ongetwijfe­ld weet hij meer dan wij. De kleine lettertjes in zijn contract, bijvoorbee­ld. Maar toch, soms krijg je de indruk dat de West-Vlaming zich te gewillig naar de slachtbank laat voeren. Dat hij het hele spel te veel ondergaat. Te braaf is voor deze wereld.

“Ach, ik heb mijn manier van werken en die heeft altijd goed gewerkt in de andere categorieë­n. Ik ben ervan overtuigd dat mijn manier ook in de F1 kan werken.” Dat Lando Norris vandaag een vrije training mag rijden, moet toch op zijn minst verontrust­end zijn? De 18-jarige Brit krijgt de auto van Alonso. En volgende week in Monza wellicht die van Vandoorne, geeft onze landgenoot toe. Gevaarlijk, zoiets. Als Vandoorne sneller is, is dat normaal. Gaat Norris rapper, dan is dat een afgang voor de titularis. En zo’n vrijdagtes­t is makkelijk te manipulere­n. Geef Vandoorne de tragere banden, een volle tank en lange runs. Geef Norris zacht rubber, een lichte auto en korte sprints, en je doet de Brit als de nieuwe sensatie lijken. Vandoorne: “Ik weet nog niet of Lando en ik hetzelfde programma zullen krijgen, met dezelfde banden en dezelfde hoeveelhei­d brandstof. Maar het team wil Lando evalueren, zien hoe hij presteert in zo’n vrije training. De enige manier om dat geloofwaar­dig te doen, is door beide auto’s een identiek run plan te geven. Maar dat is haast niet mogelijk, omdat we onderdelen moeten testen en banden evalueren om de race voor te bereiden. De voorbije weken hebben we dat te weinig gedaan. We gebruikten die vrije trainingen om onderdelen te testen voor volgend jaar. Eigenlijk duik je dan zonder voorbereid­ing de kwalificat­ies in.”

Wespennest

Het illustreer­t nog maar eens de moeilijke context bij McLaren. Vandoorne is in een wespennest beland. In een team in crisis, met een slechte auto, veel personeels­wisselinge­n aan de top, en met de moeilijkst­e teammaat die er bestaat. In die omstandigh­eden blijven klinkende resultaten uit. Onze landgenoot sprokkelde 8 punten, tegen 44 voor Alonso. Vandoorne: “In ben niet in de beste omstandigh­eden in de F1 terechtgek­omen. We hebben gewoon niet de auto om beter te doen dan zevende of achtste. Dan is het moeilijk om je kwaliteite­n te tonen. Maar het team kent mijn waarde. Als je de verschille­nde teammaten van Fernando vergelijkt (zie kader), dan zijn er weinig die dichter geraakten dan ik. In een betere auto zou ik hem het vuur nog meer aan de schenen kunnen leggen, want in moeilijke omstandigh­eden profiteert Fernando nog meer van zijn ervaring. Niemand heeft zoveel ervaring met slechte auto’s als Fernando. Het enige wat ik kan doen, is zo goed mogelijk presteren en bewijzen dat ik mijn plaats verdien.”

Dat is de harde wereld van de F1. De buitenwere­ld geeft makkelijk commentare­n, maar zelf heb ik geen twijfels

Stoffel VANDOORNE

Hopen op regen

In Spa moeten geen klinkende resultaten worden verwacht, tenzij het regent. Dat mag het zeker doen voor Vandoorne.

“Ik heb hier gewonnen in verschille­nde categorieë­n, ook in de regen. Om echt te scoren, hebben we regen nodig. Er bestaan geen mirakels. De laatste evoluties die we op de auto hebben gezet, hebben ons geen stap vooruit gebracht. Onze enige kans is dat het regent. Dan zijn verrassing­en mogelijk. Valt het positief uit, dan kunnen we een resultaat halen. Valt het slecht uit, wel, dan kunnen we niet veel meer naar achter.”

 ?? Marc CORNELISSE­N
FOTO GEORGES DE COSTER ?? Nieuw hoofdstuk vandaag in Stoffel Vandoornes gevecht voor zijn toekomst: McLaren laat Lando Norris voor het eerst een vrije training rijden. De jonge Brit krijgt in Francorcha­mps anderhalf uur lang de auto van Fernando Alonso en zal dus voor het eerst tegelijk met Vandoorne op de baan zijn. Een rechtstree­ks duel tussen twee piloten die hetzelfde zitje ambiëren. Hoog tijd om gas te geven.Ondanks de geruchten over zijn toekomst verloor Vandoorne zijn goede humeur niet.
Marc CORNELISSE­N FOTO GEORGES DE COSTER Nieuw hoofdstuk vandaag in Stoffel Vandoornes gevecht voor zijn toekomst: McLaren laat Lando Norris voor het eerst een vrije training rijden. De jonge Brit krijgt in Francorcha­mps anderhalf uur lang de auto van Fernando Alonso en zal dus voor het eerst tegelijk met Vandoorne op de baan zijn. Een rechtstree­ks duel tussen twee piloten die hetzelfde zitje ambiëren. Hoog tijd om gas te geven.Ondanks de geruchten over zijn toekomst verloor Vandoorne zijn goede humeur niet.
 ?? FOTO TWITTER ?? Vakantie in Mykonos met zijn vriendin Anna de Ferran.
FOTO TWITTER Vakantie in Mykonos met zijn vriendin Anna de Ferran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium