Het Belang van Limburg

Laatste loodjes voor werken aan extra rijstrook in Beringen

Werken voor spitsstroo­k naar Zolder starten volgend voorjaar

- Koen LUTS

Nog tot maandagoch­tend wordt er hard gewerkt om de E313 tussen het Klaverblad en het afrittenco­mplex in Paal volledig terug open te stellen. Gisteren werden al twee nieuwe rijvakken in gebruik genomen in de richting van het Klaverblad. “Deze investerin­g van 15,5 miljoen euro is een reuzenspro­ng voor de mobiliteit in Limburg”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De aanleg van de extra rijstrook tussen Lummen en de afrit in Zolder start in het voorjaar van 2019.

De vernieuwin­g van de E313 tussen het Klaverblad en Beringen is bijna afgerond. Het wegdek werd er heraangele­gd, maar veel belangrijk­er is de aanleg van de spitsstroo­k, die de files in de toekomst hopelijk wat zal verlichten. “Agentschap Wegen en Verkeer en de Vlaamse overheid beantwoord­en hiermee aan de vraag van de werkgevers­organisati­es en de vele weggebruik­ers”, zegt minister Weyts. “Het aantal verliesure­n zal op dit stuk snelweg dalen tot 25 procent omdat de doorstromi­ng zal verbeteren. De in- en uitvoeg- stroken op de verkeerswi­sselaar zijn ook verlengd of verbreed.”

Voorjaar

Ook de oost-westelijke snelweg in Limburg krijgt er binnen afzienbare tijd een derde rijstrook bij richting Nederland. De spitsstroo­k op de E314, tussen Lummen en Circuit Zolder, wordt aangelegd nadat de werken aan de brug over het Albertkana­al zijn afgerond. Dat is op dit moment voorzien voor maart-april 2019. Over een lengte van 3,5 km komt er in beide richtingen een permanente derde rijstrook, plus een pechstrook met pechhavens. Tot zowat 300 meter voorbij de op- en afrit 27 Circuit Zolder wordt de fundering vernieuwd en komt er ook een toplaag in asfalt. “De bestaande geluidssch­ermen in Viversel blijven gewoon staan”, vertelt minister Weyts.

Voor die werken voorziet Weyts een budget van 13,5 miljoen euro. De toplaag wordt voorzien in asfalt, de aannemer heeft 110 kalenderda­g om de klus te klaren. De spitsstroo­k zal er dus ten vroegste in het najaar van 2019 liggen.

Tot in Genk?

Ook ten vroegste volgend jaar wordt een milieu-effectenst­udie opgestart, waarin de gevolgen op het milieu onderzocht worden moest men de derde rijstrook verder doortrekke­n tot Genk-centrum. Een mogelijke verlenging van de spitsstroo­k is dus nog niet voor morgen. Als de E314 verder wordt doorgetrok­ken zal dat vermoedeli­jk ook in fases gebeuren. De E313 wordt ondertusse­n stap voor stap terug volledig opengestel­d voor het verkeer. Communicat­ieverantwo­ordelijke Sep Vandijck van Wegen en Verkeer Limburg: “Dat gebeurt vooral ’s nachts. Er worden nog vangrails geplaatst en de definitiev­e markeringe­n worden nog aangebrach­t. Opvallend is dat het nog niet opengestel­de, vernieuwde betonnen wegdek dinsdagoch­tend al werd ‘ingewijd’ door een motard met passagier die achternage­zeten werden door een aantal politievoe­rtuigen. Gelukkig waren er op dat moment slechts een handvol mensen actief in de zone van de werf. Hun veiligheid is gelukkig nooit in het gedrang gekomen. Het wegdek was toen in principe gebruikskl­aar, maar er lagen toch nog een aantal rondslinge­rende obstakels op de E313”, zegt Vandijck.

Na een achtervolg­ing van zo’n half uur met een achttal politievoe­rtuigen crashte het duo in de Dikke Eikstraat van Lummen. Daar werd het inbrekersk­oppel in de boeien geslagen.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Tussen Paal en het Klaverblad werden twee nieuwe rijstroken, een spitsstroo­k en pechhavens aangelegd. De vlottere doorstromi­ng is volgens minister Weyts een reuzenspro­ng voor de Limburgse mobiliteit.
FOTO KOEN LUTS Tussen Paal en het Klaverblad werden twee nieuwe rijstroken, een spitsstroo­k en pechhavens aangelegd. De vlottere doorstromi­ng is volgens minister Weyts een reuzenspro­ng voor de Limburgse mobiliteit.
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De E314 krijgt een derde rijstrook tussen Lummen en Zolder. Die werken zijn ten vroegste in het najaar van 2019 achter de rug.
FOTO DICK DEMEY De E314 krijgt een derde rijstrook tussen Lummen en Zolder. Die werken zijn ten vroegste in het najaar van 2019 achter de rug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium