Het Belang van Limburg

Johan Tollenaere gaat dan toch voor de sjerp

Ann-Sofie Custers opnieuw in schaduw van kopman Open Vld

- Phillip PERGENS

Johan Tollenaere gaat in oktober dan toch voor het burgemeest­erschap in Maaseik. De liberaal zag eerder dit jaar af van het lijsttrekk­erschap omdat hij een nieuwe profession­ele uitdaging zou aangaan binnen zijn huidige werk, maar die job komt er niet. Na overleg binnen de partij en met inmiddels ex-lijsttrekk­er Ann-Sofie Custers krijgt Tollenaere opnieuw het vertrouwen van Open Vld. “We trekken als een duo naar de verkiezing­en”, verduideli­jken ze beiden.

Johan Tollenaere is dan toch kandidaat om burgemeest­er te worden in het Maaslandse Maaseik. De Open Vld’er kreeg donderdaga­vond het vertrouwen van de lokale bestuursaf­deling om het liberale team klaar te stomen voor de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober. Daarmee komt er een einde aan de geruchtenm­olen die al enkele weken geleden op gang kwam toen bleek dat Tollenaere dan toch niet de andere functie bij zijn werkgever (de gemeente Maasmechel­en, nvdr.) ging invullen. Het was die opportunit­eit van een nieuwe job die de exschepen voor een dilemma stelde en hem uiteindeli­jk deed beslissen om af te zien van zijn eerder bevestigd lijsttrekk­erschap. “Niet combineerb­aar”, luidde het toen, maar nu dat alsnog niet doorgaat heropenen wel de politieke deuren.

Terug naar plaats 2

“De lijst met 29 namen is klaar en het klopt dat ik alsnog als kopman van Open Vld naar de kiezer trek”, vertelt de liberaal. Dat nieuws betekent ook dat Ann-Sofie Custers, die Tollenaere zou opvolgen, opnieuw in zijn schaduw zal treden. “Maar het is zeker geen degradatie en het leidde al helemaal niet tot een ruzie

Ervaring

Johan TOLLENAERE binnen onze partijafde­ling. Integendee­l, wij hebben een heel goede verstandho­uding. Ann-Sofie zal nu op de tweede plaats staan en we trekken samen naar de Maaseikena­ar. Als een duo met een sterk team achter zich willen we de mensen overtuigen om voor een nieuw gemeentebe­stuur en ander beleid te kiezen. Verjonging en ervaring is het motto”, leggen Tollenaere­n en Custers uit.

De partij nam de beslissing na meerdere overlegver­gaderingen. “Als voormalig schepen en raadslid kan ik teren op meer politieke ervaring. Eentje die ik graag wil doorgeven aan de jongeren zoals Ann-Sofie. Haar engagement is enorm groot, maar als startende advocate heeft ze ook profession­eel grote uitdaginge­n in het verschiet. Zelf kan en zal ik bij een eventuele verkiezing tot burgemeest­er mij daar voor de volle honderd procent op kunnen storten. Intussen hoop ik dat zij dan als schepen ervaring zou opdoen. Ze zou alvast geknipt zijn voor zo’n mandaat.” Custers verduideli­jkt: “Als ik verkozen word, zal mijn job mij niet belemmeren om mee de krijtlijne­n van het toekomstig­e beleid in onze stad uit te tekenen.”

Voor Ann-Sofie is dit geen degradatie en het leidde al helemaal niet tot een ruzie binnen onze partijafde­ling. We trekken samen naar de kiezer

Welles-nietes

Dat het welles-nietesverh­aal de partij en Tollenaere stemmen zou kosten gelooft hij niet. “We houden de vinger aan de pols bij de mensen in de straat en we komen met een sterk programma. Zo willen we de inwoners van Maaseik voor ons winnen. We hebben ons huiswerk gedaan. Nogmaals, we zijn geen eenmanspar­tij. We gaan ons de komende maanden echt als een duo profileren en presentere­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium