Het Belang van Limburg

“Het centrum van Beringen is dood”

Cafébazen trekken aan de alarmbel

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

We beleefden de warmste zomer in jaren, maar op de Beringse Markt stalden sommige cafébazen hun terras de afgelopen weken zelfs niet meer uit. De moeite niet, oordelen ze. “Ik heb hier bijna veertig jaar café en het is hier nog nooit zo kalm geweest”, stelt Danny Vandeweyer van Het Hert vast. “Ik kan gelukkig binnenkort met pensioen”, zucht ook Julien Metten van The Corner. “Want het stadsbestu­ur laat ons in de steek.” Schepen van Toerisme Gilbert Lambrechts nuanceert: “Bij evenemente­n als Beringen Breugelt en Beringen Beach is er wel een massa volk.”

is dood”, is Patrick Smeulders van het gelijknami­ge café formeel. Net als zijn collegahor­eca-uitbaters luidt hij de alarmbel over het centrum van de derde grootste stad van Limburg, en nog specifieke­r over de Beringse Markt. “Na tien uur ’s avonds is er geen kat meer te zien in het centrum. De straatlamp­en tegenover mijn café zijn al een hele tijd kapot, maar niemand die ernaar kraait.”

Een ramp

“Ik sta hier bijna veertig jaar achter de toog en het is hier nog nooit zo kalm geweest”, bevestigt Danny Vandeweyer van Het Hert. “Overdag door de week zie ik hier en daar wat volk, maar in het weekend is het een ramp.” “Er zijn dagen bij dat mijn colle- nog niet eens het terras uitstallen. Dat was vroeger niet waar geweest”, zucht ook Julien Metten van The Corner. “Ik vind het enorm spijtig dat Beringen-centrum er door de jaren heen op achteruit is gegaan.”

Heel Beringen op stelten

Over het waarom moeten de drie cafébazen niet lang denken. “De werken die aangekondi­gd zijn, liggen al een tijd stil. En niemand die weet waarom”, zegt Vandeweyer. “Maar de parking op de Markt is wel deels afgesloten, waardoor mensen moeilijk tot bij ons geraken.”

Maar ook de kermis zet Beringen op stelten. “Vroeger waren dat hoogdagen, maar sinds Paal op Stelten op dezelfde dagen als Beringen kermis wordt georgani“Beringen seerd, blijft er van de kermis niets meer over”, zegt Metten. “Beringen kermis is allang kapot”, treedt zijn collega Patrick Smeulders hem bij. “Zolang de deelgemeen­ten zich niet opstellen als één geheel zal dat zo blijven. Paal is nog steeds Paal, en Koersel is nog steeds Koersel. Niemand houdt rekening met elkaar. Als je aan Paal op Stelten gaat vragen of ze rekening willen houden met de kermis in Beringen, zullen ze daar eens goed lachen denk ik.” “Maar waarom doet het stadsbestu­ur daar niets aan?”, vraagt Metten zich af. “We worden als centrum van onze stad gewoon in de steek gelaten.”

Er rest de drie nog wel een sprankeltj­e hoop. “De voorbije tijd zijn er goede initiatiev­en georganise­erd in het centrum, zoals Beringen Beach en Beringen Breugelt”, zegt Smeulders. “Tijdens die evenemente­n hebben we gezien hoe Beringen één grote stad kan zijn. Maar het is zeker niet genoeg. Dat soort initiatiev­en zouden het hele jaar door moeten plaatsvind­en.”

Vroeger waren het hoogdagen maar sinds Paal op Stelten op dezelfde dagen als de kermis is, blijft er van die kermis niets meer over

Julien METTEN

De kermis van Beringen ging al jaren achteruit. En hoe minder volk er kwam, hoe minder interesse de foorkramer­s hadden schepen Gilbert LAMBRECHTS

Spiraal

Schepen van Toerisme Gilbert Lambrechts is formeel: “In Beringen wordt met een beschuldig­ende vinger naar Paal op Stelten gewezen als oorzaak van de teloorgang van Beringen kermis. Maar dat klopt niet. De kermis van Beringen ging al jaren achteruit. En hoe minder volk er kwam, hoe minder interesse de foorkramer­s hadden. En zo kwam alles in een negatieve spiraal. Geen volk, geen kermis. Het tegendeel wordt wel bewezen bij evenemente­n als Bega’s ringen Breugelt en Beringen Beach. Dan is er wel een massa volk. Beringen-centrum met bruisende activiteit­en: het kan dus wel degelijk.”

Bij de horecabaze­n leeft ook onzekerhei­d over de herinricht­ing van de markt. “Die werken zullen parallel met de bouw van het nieuwe administra­tief centrum uitgevoerd worden”, zegt schepen Anne Wouters-Cuypers. “Een startdatum ligt nog niet vast maar bedoeling is dat alles gelijktijd­ig klaar is. Tijdens de werken zullen handel en horeca zo veel mogelijk bereikbaar blijven. En achteraf zal er ook voldoende parkeergel­egenheid zijn. Daarover zijn we in het buurtplatf­orm met bewoners en handelaars tot een consensus gekomen.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Ik heb hier bijna veertig jaar een café en het is hier nog nooit zo kalm geweest”, stelt Danny Vandeweyer van Het Hert vast.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Ik heb hier bijna veertig jaar een café en het is hier nog nooit zo kalm geweest”, stelt Danny Vandeweyer van Het Hert vast.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium