Het Belang van Limburg

“Leegstand is bijna verleden tijd”

JDSports en Action vestigen zich in Shopping 1

- Chris NELIS

Winkelkete­ns JDSports en Action gaan zich vestigen in Shopping 1. Vastgoedbe­drijf Wereldhave is er meer dan ooit van overtuigd dat de leegstand in het vernieuwde winkelcent­rum een fikse duik neemt. De daling werd twee jaar geleden ingezet onder meer met de komst van New Yorker, Histoire d’Or, Leonidas, Celio en twee horecazake­n. Zelfs als Carrefour zou beslissen om niet meer te blijven, dan zijn er volgens Wereldhave voldoende supermarkt­ketens die de plaats willen innemen.

Ruim twee jaar geleden zag het er nog somber uit in Shopping 1. De leegstand in het vernieuwde winkelcent­rum was hoger dan verwacht en ook de perikelen rond Carrefour maakte het niet meteen aantrekkel­ijker. “We hebben veel energie en geld gestoken in het aantrekkel­ijker maken van Shopping 1”, zegt Nicolas Beaussillo­n, commerciee­l directeur van Wereldhave België. Een van die maatregele­n is bijvoorbee­ld de gratis parking voor de eerste negentig minuten. Sindsdien is het aantal bezoekers met tien procent toegenomen. En neen, dat zijn geen mensen die louter gebruikmak­en van de gratis parking, maar ook die effectief winkelen in Shopping 1. We zien dat aan de omzetcijfe­rs van de handelaars, die zijn evenredig toegenomen.”

Action in de Casa

Er zijn inmiddels ook verschille­nde nieuwe handelszak­en bijgekomen. “Onder meer de New Yorker, Histoire d’Or, Leonidas, Celio en twee horecazake­n”, gaat hij verder. “En er zijn nog nieuwe huurders in aantocht. JDSports bijvoorbee­ld, een Britse keten gespeciali­seerd in sportmode. Die neemt 350 vierkante meter in vlak naast de New Yorker. Ook Action heeft toegezegd. Dat is een echte publiekstr­ekker. Die ervaring hebben we ook in andere steden. De winkel komt naast de Carreom four te liggen, waar nu Casa ligt. Casa is overigens bereid te blijven in Shopping 1 en verhuist naar de benedenver­dieping.”

En dan is er natuurlijk nog de Carrefour. In januari werd er aangekondi­gd dat die zou sluiten. “Maar wat later vernemen we via de media dat het de bedoeling is om te verkleinen. Net door die berichten zijn ook andere supermarkt­ketens komen aankloppen. Als Carrefour dus zou beslissen Nicolas BEAUSSILLO­N

Wereldhave alsnog te vertrekken, dan hebben we nog altijd een andere supermarkt die die plaats wil innemen. Leegstand hoort bijna tot het verleden.”

Volgens Beaussillo­n beschouwen handelaars en winkelkete­ns Genk als een belangrijk­e stad in Limburg. “En dat doen wij ook”, zegt Beaussillo­n. “Daarom investeren we op lange termijn in het winkelcent­rum. Vooral omdat we ervan overtuigd zijn dat het loont.” Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) is tevreden met de initiatiev­en van Wereldhave om Shopping 1 te versterken. “Dit is goed voor het hele centrum”, vindt Dries. “Het blijft alleszins een uitdaging, maar het geeft ons wel de moed om door te doen zoals we bezig zijn.”

Action is een echte publiekstr­ekker die zich zal vestigen naast de Carrefour op de eerste verdieping

Molenstraa­t

Inmiddels zijn ook de werken in de Molenstraa­t afgerond. Daar- mee wil de stad dat stukje handelsged­eelte weer aantrekkel­ijker maken. De verlichtin­gsarmature­n staan erg laag waardoor er een sfeer ontstaat waar het gezellig flaneren is. Ook de verbinding­en naar Shopping 2, Shopping 1 en naar het centrum zijn uitnodigen­d om te wandelen. Centrumcoa­ch Herwig

Van

de Kerkhof is tevreden met het resultaat. “Het zal alleszins leiden tot een betere doorbloedi­ng van de Molenstraa­t. Het was even op de tanden bijten voor de handelaars, maar het resultaat mag er zijn.” Eerder werd ook al de Rootenstra­at tussen Shopping 1 en 2 volledig gerenoveer­d en uitgewerkt met een fontein.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De toekomst van Shopping 1 oogt weer rooskleuri­ger.
FOTO CHRIS NELIS De toekomst van Shopping 1 oogt weer rooskleuri­ger.
 ?? FOTO CN ??
FOTO CN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium