Het Belang van Limburg

Nog nooit zoveel verwaarloo­sde dieren opgevangen in VZOC

-

Het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum (VZOC) in HeusdenZol­der krijgt momenteel een recordaant­al inbeslagna­mes te verwerken. In totaal zijn er een dertigtal dossiers lopende waarvan nog moet worden gekeken of de dieren al dan niet terug naar de eigenaar moeten. “Zo druk is het nog nooit geweest. Elke dag worden we wel een keer opgeroepen”, zegt Rudi Oyen.

Schapen en geiten, paarden, pony’s, hangbuikzw­ijnen ... De lijst van inbeslagge­nomen dieren die deze zomer in het VZOC zijn opgevangen is gigantisch lang. Opvallend is dat er heel veel schapen en geiten bij zijn. Enkele daarvan hebben intussen in het centrum gelammerd. “In totaal gaat het om een paar honderd dieren. Het is nog nooit zo druk geweest. Soms tot drie inbeslagna­mes per dag”, zegt Rudi Oyen van het VZOC.

“De laatste weken hebben we elke dag wel een inbeslagna­me. Donderdag nog eentje in Zelem (Lummen). Daar werden verwaarloo­sde ganzen, eenden en hanen uit een ren gehaald. Het drinkwater van de dieren was brak en er zaten ratten.” Dat er meer en meer verwaarloo­sde dieren bij de eigenaar worden weggehaald, heeft volgens Oyen te maken met de alertheid van de burger en de inspecteur­s van Dierenwelz­ijn. “Mensen pikken het niet meer als er in een weide een dier staat te verkommere­n. Zo zijn we onlangs in Landen nog een pony gaan ophalen waarvan de baas al sinds november niet meer aan de weide was geweest. De buurt had het dier goed gesoigneer­d. Maar ooit stopt het en verwittige­n ze de inspecteur­s van Dierenwelz­ijn.” Al deze dieren zijn samen met de wilde inheemse dieren zoals de torenvalke­n, konijntjes, bunzings en egels te bekijken tijdens de opendeurwe­ekend van het VZOC. Zaterdag en zondag kan u er van 10 tot 18 uur terecht.

 ?? FOTO'S KH ?? Het is dezer dagen over de koppen lopen in het VZOC.
FOTO'S KH Het is dezer dagen over de koppen lopen in het VZOC.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium