Het Belang van Limburg

“Levensgeva­arlijk en een toonbeeld van arrogantie”

CEO Rajapack woedend op Infrax over onaangekon­digde werken

- Dirk ROEFFLAER

Verpakking­sbedrijf Rajapack klaagt de situatie en de onveilighe­id aan in haar straat op de industriez­one Tongeren-Oost. Aanleiding zijn graafwerke­n voor de aanleg van een nutsleidin­g door Infrax.

Infrax en onderaanne­mer Vanelgro zijn op 16 augustus begonnen met de aanleg van een nieuwe kabel voor de nutsvoorzi­eningen op Tongeren-Oost. Algemeen directeur Wido Bourel van verpakking­sbedrijf Rajapack is verbolgen: “Noch de stad Tongeren, noch Infrax vonden het nodig ons daarover te verwittige­n. Bij Rajapack zijn 200 medewerker­s tewerkgest­eld. Tientallen bezoekers en meer dan honderd vrachtwage­ns komen hier dagelijks over de vloer. Maar voorafgaan­de informatie en overleg zijn blijkbaar overbodig”, foetert Bourel.

Schadeclai­m

Bourel wilde tekst en uitleg verkrijgen, maar dat is hem niet in dank afgenomen. De arbeiders haalden de politie erbij: “Toen ik hen vroeg wat er zou gaan gebeuren, werd ik afgesnauwd en volgde er een escalatie van woorden. ‘U heeft op de openbare weg niets te zeggen’, kreeg ik daarbij als antwoord. Bij mijn weten behoort een oprit niet tot de openbare weg. Het bedrijf heeft slechts één toegang. Mijn vraag om met een verantwoor­delijke te kunnen spreken werd afgescheep­t.”

Omdat hij uitgevloge­n is tegen de arbeiders hangt Bourel nu een schadeclai­m boven het hoofd wegens het belemmeren van de werken. “Plots is het verboden in de straat te parkeren. Men kan in dit land blijkbaar zonder verwittigi­ng het verkeer op een industriet­errein belemmeren, werken aanvatten zonder plan, elementair­e veiligheid­svoorschri­ften aan de laars lappen en putten graven voor de enige toegang van een bedrijf. En het verhaal gaat nog ver- der: als je dan als bedrijf om overleg vraagt roept men snel de politie erbij. Vervolgens word je beschuldig­d de werkzaamhe­den te hebben belet en wil men je de rekening presentere­n. Ik vraag de stad Tongeren om eindelijk werk te maken van een fatsoenlij­k communicat­ieplan naar de bedrijven toe.”

“Arrogant”

Zes uur later werd er een brief met een summiere uitleg afgegeven aan de receptie. “Een aankondigi­ng van werken die reeds zijn begonnen. Er is iemand van de technische dienst van de stad langsgekom­en om te melden dat de aannemer de betrokken omwonenden dient te verwittige­n.” Uren later daagt er een verantwoor­delijke van Infrax op. Weer loopt de discussie hoog op. “Zulke arrogantie heb ik zelden meegemaakt. De stad pronkt met dit bedrijvent­errein en gaat het uitbreiden, maar de aanwezige bedrijven worden in de steek gelaten”, vindt Bourel.

De directeur klaagt ook de onveilige werkomstan­digheden aan: “De arbeider staat in een werkput, terwijl de vrachtwage­n hem rakelings passeert.” (zie foto)

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Een vrachtwage­n rijdt maar rakelings langs een arbeider door.
FOTO DIRK ROEFFLAER Een vrachtwage­n rijdt maar rakelings langs een arbeider door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium