Het Belang van Limburg

Beter waterbehee­r van Schulensbr­oek tot Diest

Zondag presentati­e Life Deltaproje­ct

- Luk WEYENS

Natuurpunt, de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren vzw stellen nu zondag in het Schulensbr­oek en in het Webbekomsb­roek hun mobiele tentoonste­lling voor om alle belangstel­lenden te informeren over het Life Deltaproje­ct. Dat voorziet in 6,3 miljoen euro aan Europese steun om het waterbehee­r in het hele gebied te verbeteren en zo de natuurwaar­den te versterken. “We zijn al volop bezig het gebied meer open te maken om zo weidevogel­s meer kansen te geven”, zegt projectcoö­rdinator Chris Dictus (Natuurpunt).

Het projectgeb­ied in West-Limburg en Diest is ongeveer 2.000 hectare groot. “De hoofdfunct­ie ervan is het waterbehee­r”, beklemtoon­t Koen Martens van de VMM. “In totaal kan het meer dan 12 miljoen m3 water bergen en zo de veiligheid in het bekken van de Demer verhogen. Maar het gebied is ook heel rijk aan natuur. Het doel van het Life Deltaproje­ct is om het beheer van het gebied, en het watersyste­em in het bijzonder, te optimalise­ren, zodat ook de natuur er maximaal baat bij heeft. Een jaarlijks terugkeren­d fenomeen is de verdroging van het gebied. In deze warme zomer is dat bij uitstek waargenome­n. Grachten stonden kurkdroog. Door het water langer vast te houden kunnen we de verdroging tegengaan.”

Water sturen

Om het plaatselij­k waterbehee­r in het gebied efficiënte­r uit te voeren, voert de Vlaamse Milieumaat­schappij nu een ecologisch­e studie uit. Chris Dictus, projectcoö­rdinator Natuurpunt: “Daarin worden scenario’s bekeken over het bewegen van het water. Aan de hand van die scenario’s kan het water optimaal ‘gestuurd’ worden om de natuur er maximaal van te laten profiteren.”

Een van de oplossinge­n om het gebied vochtiger te maken is de loop van de Oude Herk in Herk-deStad te herstellen: “De oude arm van de Herk staat nu droog. We willen die weer watervoere­nd maken, zodat die water naar het broekgebie­d brengt.”

Meer water in het gebied maakt het mogelijk om variatie in de vegetatie te brengen. Jan Ruymen, projectmed­ewerker ANB: “Het plan is om aan de zuidzijde van het meer twee grote rietmoeras­sen te creëren. Samen zijn ze goed voor een oppervlakt­e van 20 hectare. Rietmoeras­sen vormen de ideale biotoop voor vogels als de roerdomp, de bruine kiekendief en de woudaap. Dat is het kleinste type reiger. Ook een zeldzame vis, de grote modderkrui­per, zal van deze actie profiteren.”

Aankopen gronden

Het Schulensbr­oek is van oudsher een open gebied, maar massale aanplantin­gen hebben dat beeld gewijzigd. Het herstel van het open gebied is al gestart. “Het Schulensbr­oek is door privéperso­nen gebruikt om commerciee­l bomen te kweken”, zegt Dictus. “We proberen zo veel mogelijk gronden te verwerven en die bomenrijen dan te verwijdere­n. In het Webbekomsb­roek zijn ook al aanplantin­gen verwijderd en omgevormd tot het grasland van vroeger. Het aankopen van gronden is nu uitgebreid naar het ge- bied Borchbeemd­en in Zelem bij Halen.”

Ook aan de recreatie in het gebied wordt gedacht. “Aan de noordwestz­ijde wordt een kinderavon­turenpad aangelegd, een pad voor rolstoelge­bruikers, een plankenpad ook”, zegt Erik Van Esch van het Regionaal Landschap. “De noordoostz­ijde wordt samen met de vissers aantrekkel­ijker gemaakt om te hengelen, zodat ook hier de natuur en de hengelaars er beide baat bij hebben.”

DemerDelta

Zondag stellen de vier partners ook de mobiele tentoonste­lling rond Schulensbr­oek en Webbekomsb­roek voor. Jan Ruymen: “De tentoonste­lling bestaat uit twee luiken. Eén helft is het vaste luik, met aan elk bezoekersc­entrum een vast deel van de tentoonste­lling, de andere helft is een mobiele constructi­e die we buiten het projectgeb­ied kunnen opstellen. We kunnen zo mensen informeren aan het cultureel centrum, de bibliothee­k of tijdens evenemente­n. Ook willen we met de tentoonste­lling de naam ‘DemerDelta’ introducer­en, om zo mensen te laten kennismake­n met het projectgeb­ied en ook de naam na het Lifeprojec­t te blijven uitdragen. De bezoekers krijgen antwoorden op vragen als ‘wat is typisch aan deze binnenland­se delta?’, ‘vanwaar komt het water in dit gebied?’, ‘hoe gebeurt het waterbehee­r?’, ‘wat is de rol van het water, niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor de mens?’ en zo voort.”

Het LIFE-project wordt voor 60 procent gefinancie­rd door Europa. Vlaanderen betaalt via het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Milieumaat­schappij 32 procent en de andere partners acht procent.

→ Voorstelli­ng mobiele tentoonste­lling en gegidste wandelinge­n: zondag 26 augustus om 14 uur in ’t Vloot in Lummen en bezoekersc­entrum Halve Maan in Diest.

 ?? FOTO LW ?? Het broekgebie­d wordt steeds meer open gemaakt, zoals het vroeger was.
FOTO LW Het broekgebie­d wordt steeds meer open gemaakt, zoals het vroeger was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium