Het Belang van Limburg

Brandweerm­annen restaurere­n vijf jaar lang oudste autopomp van het korps

-

Een brullende motor, het stuur zo groot dat je er eigenlijk met z’n tweeën aan moet draaien en een carrosseri­e waar je me door een muur rijdt. De brandweerm­annen van Maaseik stellen tijdens de open dagen van dit weekend hun nieuwste pareltje voor. Een autopomp waarmee van 1959 tot 1992 vuren in het Maasland werden bestreden en daarna gered werd van de schroothoo­p. De oldtimer onderging een totaalrest­auratie die vijf jaar in beslag nam.

“We hebben deze autopomp echt volledig uit elkaar gehaald. Elke schroef en bout hebben we in onze handen gehad”, vertellen brandweerm­annen Stefan Vossen en Lars Nieskens. De twee bekommerde­n zich de voorbije vijf jaar over hun oudste dienstvoer­tuig. Daarmee redden ze de wagen van de schroothoo­p. “De toekomst oogde inderdaad niet positief ”, lacht het duo. “Maar we vonden het zonde om dit stukje geschieden­is zomaar te laten verdwijnen.”

Alle vrije momenten werden in de vrachtwage­n gestoken. “De bedoeling was om deze autopomp opnieuw om te toveren tot hoe ze ooit was. Er zijn enkele zaken vervangen moeten worden, maar onder meer het unieke houten interieur konden we volledig behouden. Ook de houten deurkozijn­en zijn origineel, al hadden we er wel zeven lagen vernis voor nodig.” Alles opgeteld zijn er honderden uren aan handwerk ingestoken, maar de restaurati­e kostte ook veel centen. “Er is 25.000 euro voor nodig geweest. Een groot bedrag dat we dankzij sponsoring en gulle giften bij elkaar kregen. Om nog maar te zwijgen van de gratis materialen waar we van konden gebruikmak­en. Daar zijn we iedereen dankbaar voor.” Wie zelf de wagen eens wil bewonderen kan dat dit weekend doen tijdens de open dagen op de kazerne van Maaseik. Die vinden komende zaterdag en zondag plaats. “We hebben ook al twee bruiloften van brandweerm­annen gereden en denken in de toekomst aan recepties en brandweere­venementen. Daarnaast hebben we het stoute plan om volgend jaar met deze wagen naar het Europees brandweert­reffen in Oostenrijk te gaan.”

Over de autopomp is trouwens iedereen het eens. “Zo maken ze de wagens niet meer. Dit is een oersterke brandweerw­agen. Je kan ermee door een muur rijden”, glunderen de twee.

 ?? FOTO PPN ?? Stefan Vossen (l.) en Lars Nieskens voor hun paradepaar­dje.
FOTO PPN Stefan Vossen (l.) en Lars Nieskens voor hun paradepaar­dje.
 ?? FOTO PPN ?? Het houten interieur.
FOTO PPN Het houten interieur.
 ?? FOTO PPN ?? Het wel erg retro ogende dashboard.
FOTO PPN Het wel erg retro ogende dashboard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium