Het Belang van Limburg

“Braillesch­rift is zo ouderwets”

Bob is sinds twee jaar blind en oriënteert zich met tongklikke­n

- Dirk ROEFFLAER

Binnenkort krijgt Brusselaar Bob Crosset (54) een blindengel­eidehond van het Belgisch Centrum voor Geleidehon­den in Tongeren. Volgende week mag golden retriever Vienna mee naar huis. Maar om zich nu al goed te oriënteren behelpt hij zich met echolocati­e, een techniek die blinden via tongklikke­n een beeld helpt te vormen van hun omgeving.

Bob Crosset werd twee jaar geleden volledig blind: “Door een te hoge oogdruk raakten mijn oogzenuw en netvlies onherroepe­lijk beschadigd, waardoor ik acuut glaucoom heb gekregen. Nu is alles wit voor mij”, vertelt Bob. Vandaag is hij er nog gedeelteli­jk aan de slag. Bob trok naar het Sint-Raphael instituut in Gent waar hij in contact kwam met Echolocati­e, een techniek die blinden helpt een beeld van hun omgeving te krijgen via tongklikke­n. “Dolfijnen en vleermuize­n gebruiken deze techniek ook om zich te oriënteren. In Gent noemden ze me daarom al Batman”, grapt Bob.

Storende factoren

HBvL.be

Echolocati­e is heel vermoeiend. Elke materie heeft een andere frequentie en die moeten we allemaal opslaan in ons geheugen

Bob CROSSET

De opleiding nam twee jaar in beslag. Ondertusse­n kan Bob allerlei obstakels opsporen, zoals stoeprande­n, bomen of paaltjes en dat via tongklikke­n, tot wel 50 meter ver. Hij kan ook bepaalde kleuren onderschei­den, maar enkel de hoofdkleur­en, geen wit of zwart. “Doordat is voordien wel kon zien, weet ik wat een boom is en wat rood is. Voor mij ziet de wereld er mooi uit. Helaas kan ik niet horen of een vrouw naast me blond of ros haar heeft”, lacht Bob. Door te klikken kan hij een voorwerp dat op tafel ligt, traceren en oprapen. “De tijd waarin de geluidsfre­quentie terugkeert, bepaalt de afstand. Het moeilijkst­e is het aanleren van de kliks. Ik kan er drie verschille­nde. Sommige blinden klappen in hun handen, maar dan komt er niets terug.” Bepaalde omgevingsf­actoren bemoeilijk­en de toepassing van Echolocati­e: “Stromende water van een fontein is bijvoorbee­ld heel storend. Hevige regen is als een gordijn en tegenwind maakt het ook lastig.” In een station ondervindt Bob ook problemen: “Het is die massa die op me afkomt. Ik hoor vooral de vele lichamen en dus moet ik me concentrer­en op de leegtes tussen de mensen. Echolocati­e is heel vermoeiend. Elke materie heeft een andere frequentie en die moeten we allemaal opslaan in ons geheugen. Je moet de techniek ontwikkele­n. Het zintuig dat is weggevalle­n, wordt overgenome­n door het oor via het linker cortex in de hersenen.”

Bob behelpt zich voorlopig nog met een witte stok. Hij draagt een bril met venstergla­s omdat hij voordien ook een bril had. Braillesch­rift is niet aan hem besteed: “Dat is old fashioned. Ik behelp me met het digitale tijdperk. Mijn iPhone, mijn hond, echolocati­e en ik zie weer!”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bob Crosset mag volgende week zijn hond mee naar huis nemen, maar trekt nu ook al zijn plan.
FOTO TOM PALMAERS Bob Crosset mag volgende week zijn hond mee naar huis nemen, maar trekt nu ook al zijn plan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium