Het Belang van Limburg

Sint-Vincentius krijgt onderdak op gelijkvloe­rs oud ziekenhuis

Vereniging slaat handen in elkaar met Sociaal Huis

-

De Sint-Vincentius­vereniging in Bilzen heeft een nieuw onderkomen gevonden in de vroegere keuken op het gelijkvloe­rs van het oude ziekenhuis AZ Vesalius. “We snijden een nieuw hoofdstuk aan. De samenwerki­ng met het Sociaal Huis biedt bovendien nog meer mogelijkhe­den om de armoede in Bilzen verder terug te dringen”, stelt voorzitste­r Colette Theunis.

De afgelopen weken werd hard gewerkt om de vroegere keuken van het AZ Vesalius op te knappen en in te richten. “Maar het is hier een pak beter dan op onze vorige locatie. Met zo’n 14 vrijwillig­ers zetten we ons voortaan vanaf deze plek in voor de minderbede­elden”, vertelt Colette Theunis, die enkele maanden geleden de voorzitter­srol op zich nam bij vzw Sint-Vincentius in Bilzen. De organisati­e die sinds 1994 actief is gaat ook intenser samenwerke­n met het Sociaal Huis. “Een logische stap gezien de raakvlakke­n tussen de twee op het vlak van armoedebes­trijding”, aldus burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). “Deze synergie laat ons toe om de mensen in een kwetsbare situatie nog beter bij te staan. Ook zal de organisati­e mee de armoedetoe­ts peilen bij Het Huis van het Kind. De samenwerki­ng kent ook pluspunten door de aanwezighe­id van de sociale kruidenier Bieskruid in hetzelfde gebouw”, verduideli­jkt Luc Hendrix, voorzitter bij het OCMW.

Keuze

Bij de Sint-Vincentius­vereniging kunnen mensen eenmaal per maand terecht voor gratis voedselbed­eling, kleding en speelgoed. “Voortaan werken we niet meer met vooraf samengeste­lde pakketten”, zegt Theunis. “Alles staat hier overzichte­lijk uitgestald en de mensen kunnen nu zelf kiezen wat ze nodig hebben. Ook bieden we van nu verse groenten en fruit aan.” Geïnteress­eerde klanten van het Sociaal Huis kunnen zich ondertusse­n opgeven voor vrijwillig­erswerk bij Sint-Vincentius. “Via de tewerkstel­lingscel van het Sociaal Huis krijgen ze zo de kans op opnieuw actief mee te draaien in de maatschapp­ij”, aldus Brepoels.

De samenwerki­ng met het Sociaal Huis biedt ons nog meer mogelijkhe­den om de armoede in Bilzen verder terug te dringen

Colette THEUNIS Voorzitter Sint-Vincentius

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De vrijwillig­ers van de Sint-Vincentius beginnen in het oud ziekenhuis aan een nieuw hoofdstuk voor hun vereniging.
FOTO JOHNNY GEURTS De vrijwillig­ers van de Sint-Vincentius beginnen in het oud ziekenhuis aan een nieuw hoofdstuk voor hun vereniging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium