Het Belang van Limburg

Brech behandeld na zedendelic­t

-

Jos Brech is in het verleden behandeld na een zedendelic­t. Hij vertelde dat al in 2001 aan de politie. Dat meldt onze Nederlands-Limburgse zusterkran­t De Limburger.

Brech heeft volgens de onderzoeks­leider van de politie uit eigen beweging een zedendelic­t en de daaropvolg­ende therapie opgebiecht tijdens een getuigenve­rhoor in 2001. Voor dat verhoor was hij opgeroepen omdat hij in 1998 enkele uren na de vondst van het lichaam van Nicky ’s nachts over de Brunssumme­rheide fietste. Twee agenten hielden hem staande en noteerden zijn gegevens. De politie ondernam toen geen verdere actie omdat ze hem als toevallige passant bestempeld­e. Later zal blijken dat het niet de eerste keer was dat de politie heel dicht in de buurt van de moordverda­chte komt.

Zedendelic­t

Het second-opiniontea­m, dat de vastgelope­n moordzaak vlot probeerde te trekken, vond het drie jaar later wel nodig Brech als getuige te horen. De man vertelde toen dat hij in 1985 was verhoord over een zedendelic­t met kinderen en dat hij daarna in behandelin­g was gegaan. Als reden voor zijn nachtelijk­e fietstocht gaf Brech aan dat hij brieven voor de scouting had bezorgd. De scouting bevestigde het verhaal. Een tweede verhoor bood geen nieuwe inzichten. De man zei zich niet te kunnen herinneren waar hij drie jaar eerder was, de twee dagen dat Nicky werd vermist. Thuis, veronderst­elde hij. In de politie- en justitiesy­stemen was destijds slechts een melding maar geen nadere info over het zedendelic­t van 1985 terug te vinden. De zaak is nooit voor de rechter gekomen. Op grond van de archiefwet moeten de stukken dan vijf jaar na dato worden vernietigd. Uit twee regionale krantenber­ichten uit 1985 blijkt dat een 22-jarige man uit Simpelveld bekend heeft twee jongens van tien in Wijnandsra­de te hebben betast. Ook gaf hij ontucht met een jongen een jaar eerder in Wylre toe. Mogelijk was dat Brech, woonplaats en leeftijd komen overeen met die van Brech destijds, maar het is voor de politie niet meer te achterhale­n of het ook om hem gaat. De politie heeft geen informatie kunnen achterhale­n omdat de systemen opgeschoon­d zijn.

Derde keer

In 2010 komt de politie voor de derde keer heel dicht in de buurt van Brech. Zijn naam staat op een lijst van kandidaten bij wie de politie DNA wil afnemen. Die lijst vindt het OM te groot en justitie brengt het aantal terug tot 107 mannen. Brech kwam voor in het dossier als passant, die categorie is destijds geschrapt. ”Met de wetenschap van nu een gemiste kans”, erkende de politieche­f woensdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium