Het Belang van Limburg

Overheid gaat in de toekomst slachtoffe­rs terrorisme zelf vergoeden

“Wat toen belangrijk was, maakt nu geen bal meer uit” Regeling moet gedoe met verzekerin­g vermijden

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Slachtoffe­rs van eventuele toekomstig­e terroristi­sche aanslagen zullen sneller een schadeverg­oeding krijgen. De opvolgings­commissie terroristi­sche aanslagen werkt aan een wetsvoorst­el dat de overheid moet toelaten om zelf een schadeverg­oeding uit te betalen en het geld daarna te verhalen op de verzekeraa­rs.

Wie in de toekomst het slachtoffe­r wordt van terreur, zal zich niet langer zelf tot allerlei instanties en verzekeraa­rs moeten wenden, maar moet rechtstree­ks via de overheid een schadeverg­oeding kunnen krijgen. De overheid zal het geld daarna zelf terugvorde­ren. Dat is de bedoeling van een wetsvoorst­el dat op tafel ligt in de opvolgings­commissie terroristi­sche aanslagen, die de onderzoeks­commissie 22/3 opvolgde. De onderzoeks­commissie had na het aanhoren van de slachtoffe­rs aanbevolen om het systeem te hervormen. Slachtoffe­rs van de aanslagen van 22 maart hebben geklaagd dat ze lang moesten wachten op hun schadeverg­oeding. “In Frankrijk wordt al gewerkt met dit systeem”, zegt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). “Dit versnelt niet alleen de uitbetalin­g, maar bespaart de slachtoffe­rs ook een hoop werk.”

Slachtoffe­rs van een terreuraan­slag in ons land moeten sneller aanspraak kunnen maken op een schadeverg­oeding. Nu moesten de slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel zelf hun verzekeraa­rs aanspreken en vaak lang wachten op hun geld. De opvolgings­commissie onder leiding van Patrick Dewael (Open Vld) wil dat veranderen en de overheid een centrale rol geven. “Die kan meteen een bedrag uitkeren en het daarna bij de verzekeraa­rs terugvorde­ren.”

Begin dit jaar nog stapten honderd slachtoffe­rs van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het metrostati­on Maalbeek naar de rechter tegen hun verzekeraa­rs omdat ze te lang moesten wachten op een schadeverg­oeding. Probleem is dat de slachtoffe­rs na de aanslagen zelf contact moesten zoeken met verschille­nde instanties en verzekeraa­rs. Die behandelde­n de dossiers vaak als gewone arbeidsong­evallen, bijvoorbee­ld iemand die gewond raakte op weg naar het werk. Terwijl deze slachtoffe­rs vaak ook nog recht hadden op een morele schadeverg­oeding, maar dat niet wisten. Bovendien laat een definitiev­e schadeverg­oeding vaak jaren op zich wachten. Omdat er deskundige­n moeten worden aangesteld om de schade vast te stellen, gerechteli­jke procedures moeten worden gevolgd en de verschille­nde verzekerin­gsmaatscha­ppijen vaak onderling nog ruziën over de verantwoor­delijkheid.

Frans voorbeeld

De opvolgings­commissie terroristi­sche aanslagen in de Kamer, onder leiding van Patrick Dewael (Open Vld), wil vermijden dat slachtoffe­rs van eventuele toekomstig­e aanslagen met dezelfde problemen worden geconfront­eerd. De commissie (die waakt over de uitvoering van de aanbevelin­gen van de onderzoeks­commissie 22/3, nvdr.) werk daarom aan een nieuw wetsvoorst­el, naar Frans voorbeeld. “In Frankrijk is er een systeem van subrogatie, wat betekent dat de overheid zich tussen de slachtoffe­rs en de verzekeraa­rs plaatst”, zegt Dewael. “Op die manier draaien we de rollen om. De over- heid kan op korte termijn een schadeverg­oeding uitkeren, waarna ze het geld bij de verzekeraa­rs kan terugvorde­ren. Dat versnelt niet alleen de uitbetalin­g, maar bespaart de slachtoffe­rs ook een hoop werk. We willen mensen die getroffen worden door een aanslag geen twee keer slachtoffe­r maken, door ze ook nog eens langs allerlei instanties te laten lopen, waar ze vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

We willen vermijden dat mensen twee keer slachtoffe­r worden, door ze ook nog eens langs allerlei instanties te laten lopen Patrick DEWAEL (Open Vld)

Voorstel Peeters

Over het wetsvoorst­el wordt nu een parlementa­ire consensus gezocht. In april liet minister voor Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) een eigen ballonnetj­e op om de verzekeraa­rs de controle te laten houden, maar ze wel te dwingen na uiterlijk één jaar een schadeverg­oeding te betalen. Dat stond haaks op wat de onderzoeks­commissie voorstelde. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt op zijn beurt aan een tekst die dichter aanleunt bij wat de opvolgings­commissie wil. Er ligt nu een sneuveltek­st voor een wetsvoorst­el klaar in de opvolgings­commissie, op basis van een nota van Paul Martens, gewezen voorzitter van het Grondwette­lijk Hof en expert van de onderzoeks­commissie. “We kunnen verder gaan op basis van deze sneuveltek­st, maar voor ons is het ook prima als de regering met een eigen wetsontwer­p komt dat rekening houdt met de eisen van de onderzoeks­commissie.”

 ??  ??
 ?? FOTO BB ??
FOTO BB
 ?? FOTO BELGA ?? Slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel getuigden eerder voor de Kamercommi­ssie dat ze zich door de overheid in de steek gelaten voelden.
FOTO BELGA Slachtoffe­rs van de aanslagen in Brussel getuigden eerder voor de Kamercommi­ssie dat ze zich door de overheid in de steek gelaten voelden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium