Het Belang van Limburg

Ambulance kost voor alle Belgen 60 euro

Minister De Block schrapt kilometerh­effing bij dringend ziekenverv­oer

- Phillip PERGENS

HASSELT - Wie naar het ziekenhuis moet na een ongeval in Kinrooi betaalt vanaf 1 januari 2018 evenveel voor de ambulancer­it als een lotgenoot die in Genk crasht. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) trekt 35 miljoen euro per jaar uit om de bestaande kilometerv­ergoeding te schrappen. “De patiënt is de grote winnaar in dit verhaal”, reageert dokter Jan Christiaen van Ambuce Rescue Team.

Met een extra budget van 35 miljoen euro per jaar wil Volksgezon­dheid de huidige grote verschille­n in kostprijs voor de patiënt bij dringend ziekenverv­oer wegwerken. Een rit met de ziekenwage­n blijkt voor een patiënt uit een landelijke buitengeme­ente, die ver van een ziekenhuis woont, al te vaak een bittere pil om slikken. Een oneerlijk systeem vooral, waarbij een Genkenaar gemiddeld 65 euro betaalt voor een spoedvervo­er naar het Ziekenhuis Oost-Limburg, terwijl zijn kamergenoo­t uit Kinrooi tot wel 300 euro en meer moet ophoesten. Het kan zelfs nog gekker. Als bij een botsing tussen twee auto’s beide automobili­sten gewond raken is het best mogelijk dat voor een van de twee de rekening hoger zal uitvallen. Dat heeft te maken met de vertrekpla­ats van de ambulancie­rs. Is die verschille­nd dan zal zich dat ook in de kilometerv­ergoeding uiten.

60 euro

“Na overleg met de sector voeren we daarom een nieuw financieri­ngsmodel in dat vanaf volgend jaar in werking treedt”, vertelt minister Maggie De Block. “Binnen het nieuwe model houden we meer rekening met de duur en afstand van de ritten. Mensen die in platteland­sgebieden hulp nodig hebben zullen niet langer benadeeld worden.”

Vanaf 1 januari 2018 zal iedere Belg, ongeacht waar hij woont of iets aan de hand krijgt, een forfait van 60 euro betalen. Dat is duidelijk voor de mensen en er moeten evenmin nog attesten bij het ziekenfond­s ingediend worden. “We zijn uiteraard ongelofeli­jk tevreden”, zegt dokter Jan Christiaen van de dienst Ambuce Rescue Team. “Die 35 miljoen is een eerste stap, maar er zal veel meer nodig zijn willen we de sector zoals gepland helemaal reorganise­ren. Momenteel zitten we op 30 procent van de kosten die de overheid betaalt. Elders betalen de ziekenhuiz­en of gemeenten het verschil. Een private dienst zoals de onze moet het anders oplossen. Bijvoorbee­ld door met vrijwillig­ers te werken. Er is dus nog een lange weg te gaan willen we de kwaliteit van de hulpverlen­ing verbeteren.” Grote tevredenhe­id dus bij de ambulancie­rs. “De patiënt is de grote winnaar in dit verhaal. De kost van zo’n vervoer kan vandaag nog altijd tot in de honderden euro’s oplopen. Als je je verder van het ziekenhuis bevindt, heb je pech. We gaan nu naar een rechtvaard­iger systeem”, verduideli­jkt Christiaen. Of het toekomstig­e systeem ook valkuilen heeft? “Als je echt van slechte wil bent, kan je toch naar de 112 bellen ook al heb je geen dringend ziekenverv­oer nodig. Maar mensen moeten altijd de hoogdringe­ndheid kunnen aantonen en als later uit onderzoek blijkt dat er toch sprake is van misbruik zal de volledige rekening uiteindeli­jk doorgescho­ven worden”, aldus nog Christiaen. Het nieuwe betaalsyst­eem is wel niet van toepassing op de mug-teams. Daar blijven de honoraria van de artsen gehandhaaf­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium