Het Belang van Limburg

Bart Smit sluit winkels in Bilzen en Sint-Truiden

Ook de winkels in Bilzen en Sint-Truiden gaan dicht

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - De keten van speelgoedw­inkels Bart Smit gaat in ons land 13 winkels sluiten, waarbij ook de winkels in Bilzen en Sint-Truiden. Dat heeft een woordvoerd­er van het bedrijf gisteren aan deze redactie bevestigd. “Een tiental winkels gaat dicht omdat ze verlieslat­end zijn”, aldus vakbondsse­cretaris Marc Jacobs van de bediendenv­akbond LBC-NVK.

Fysieke winkels hebben het niet makkelijk. Dat is zo in de kleding, en blijkbaar ook in het speelgoed. Een woordvoerd­er van Bart Smit bevestigde gisteren dat 13 winkels zullen worden gesloten. Tien winkels gaan dicht omdat ze verlieslat­ende zijn, twee winkels sluiten hun deuren omdat het huurcontra­ct wordt opgezegd. Eén winkel, met name die van Mortsel, sluit zijn deuren na berichten dat in een pand boven de winkel een giftige stof werd gevonden.

In Limburg gaan de vestiginge­n dicht in Bilzen en Sint-Truiden. “Het voornemen tot sluiting werd meegedeeld op een bijzondere ondernemin­gsraad”, aldus Marc Jacobs van LBC-NVK in een reactie. “Als reden voor de sluiting wordt de moeilijke situatie in de retail aangehaald. De komende weken gaan we in het kader van de wet-Renault meer informatie vragen. Daarna wordt er onderhande­ld over een sociaal plan.” In totaal verliezen door de sluiting 35 mensen hun job van in totaal 163 werknemers. De sluitingen zijn gepland in de periode van 1 februari tot 1 oktober volgend jaar. In de winkels van Bart Smit werken doorgaans twee tot drie mensen.

Blokker

De speelgoedk­eten Bart Smit behoorde tot eind vorig jaar tot de Nederlands­e Blokker Holding. In een poging zijn eigen vel te redden besliste Blokker om zwaar in zijn personeels­bestand te snijden, tientallen winkels te sluiten en een aantal merken in de etalage te zetten, waarbij onder meer Bart Smit.

De speelgoedk­etens Bart Smit en Intertoys kwamen uiteindeli­jk in handen van de Britse investeerd­er Alteri.

Blokker was lange tijd van plan alle winkels van Bart Smit om te dopen tot Intertoys. Dat gebeurde uiteindeli­jk wel in Nederland maar niet in België, omdat de merknaam Bart Smit in België bekender is dan Intertoys. Vandaag telt Bart Smit in België 44 winkels, plus zes winkels onder de vlag van Intertoys. Bart Smit heeft in Limburg vijf winkels, waarvan er dus twee sluiten. Enkele dagen na de overname haalde de Britse eigenaar de Belgische crisismana­ger Stefaan Vansteenki­ste binnen om de speelgoedk­eten gezond te maken. Vansteenki­ste wendde eerder al het faillissem­ent af van verschille­nde grote bedrijven. “Er is ons tijdens de vergaderin­g van de ondernemin­gsraad een organigram voorgelegd, maar wie het nu bij Bart Smit voor het zeggen heeft, is ons niet duidelijk”, aldus nog Marc Jacobs. “Maar we gaan de vraag wel stellen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? 35 mensen zullen hun job verliezen door de sluiting van de winkels.
FOTO JAN VAN DER PERRE 35 mensen zullen hun job verliezen door de sluiting van de winkels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium