Het Belang van Limburg

Een van de 100 mooiste plekken ter wereld

FIETSEN DOOR HET WATER

- Caroline VANDENREYT

Het prestigieu­ze Amerikaans­e TIME Magazine heeft Fietsen door het Water in Bokrijk uitgeroepe­n tot één van 100 plekken wereldwijd die je absoluut gezien moet hebben. De jongste attractie op ons fietsroute­netwerk is zelfs de enige Belgische locatie in die Top 100 van World’s Greatest Places.

Naast internatio­nale toppers als de Golden Bridge in Vietnam, de grotten van Lascaux en de tempel van Mithras in Londen.

Een stek in de Top 100 van meest invloedrij­ke mensen van TIME is elk jaar een felbegeerd­e (soms zelfs bevochten) plaats. In een nieuwe Top 100 gaat het Amerikaans­e magazine nu jaarlijks op zoek naar plekken die je wereldwijd bezocht moet hebben. Vernieuwen­de of verrassend­e bestemming­en, niet de platgetred­en paden die we allemaal wel kunnen bedenken. En één van die bezienswaa­rdigheden is het fietspad door het water in Bokrijk.

Half miljoen fietsers

“We waren zelf ongeloofli­jk verrast toen ze ons contacteer­den. Dit is geen lijst waarvoor je je kandidaat kan stellen, hé”, benadrukke­n Igor Philtjens (Open Vld), gedeputeer­de voor Toerisme, en Jeroen Luys, directeur Toerisme Limburg. “Waarschijn­lijk hebben ze ons ontdekt via de prijzen die we recent in Australië en de VS nog gekregen hebben.” Die awards waren mooi, maar de Top 100 van TIME staat qua prestige toch nog flink wat trappen hoger. Bijna een half miljoen fietsers hebben het water in Bokrijk intussen al doorkliefd sinds de opening in april 2016. “En nog meer wandelaars. Ons fietsroute­netwerk is intussen wereldwijd gekopieerd, iedereen doet ons na. Maar je mag niet op je lauweren rusten: om koploper te blijven, moet je blijven investeren. Samen met de gemeenten zijn we voortduren­d bezig met het onderhoud van die 2.000 kilometer fietspaden, maar tegelijk moet je vernieuwen.” Fietsen door het Water ontstond tijdens een van de brainstorm­sessies over hoe ze het Limburgse fietsroute­netwerk in de aandacht konden houden. “De gekste ideeen kwamen op tafel , maar uiteindeli­jk zijn we back to basics gegaan: fietsen en landschap”, zegt Philtjens. “In Noorwegen hebben we de inspiratie gehaald. Het ging hier nooit lukken, zeiden sommigen. Omdat het op zo’n gevoelige plaats was. Maar ik was overtuigd dat het kon, als je het maar samen en in overleg doet. En het is er dus, in een straal van 30 km is het effect zelfs voelbaar met 20 procent meer fietsers. Dat zorgt uiteraard voor extra inkomsten en jobs.” Intussen zijn ze ook bezig met Fietsen door de Bomen in Bosland. Fietsen door de Hei en Fietsen onder de Grond (in de mergelgrot­ten) staan op de agenda.

45 miljoen sitebezoek­ers

Fietsen door het Water is de enige Belgische locatie in de Top 100 van TIME. Bestemming­en in 48 landen hebben het weekblad gehaald. Het zijn journalist­en, reporters en specialist­en uit de sector die de honderd plaatsen hebben geselectee­rd. De lijst is onderverde­eld in bestemming­en die je moet zien, waar je moet logeren en waar je ooit gegeten moet hebben. TIME wordt wekelijks gelezen door 20 miljoen mensen, er zijn zo’n 45 miljoen websitebez­oekers per maand. “Ons doel om Limburg op de kaart te zetten, hebben we dus zeker niet gemist.”

Het ging nooit lukken op zo’n gevoelige plek, zeiden ze. We zitten nu aan 500.000 fietsers

Igor PHILTJENS (Open Vld) Gedeputeer­de voor Toerisme

 ?? FOTO LD ??
FOTO LD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium