Het Belang van Limburg

Afghanen

- Door Liliana Casagrande REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Het is uitkijken naar een ontmoeting tussen Theo Francken en de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Nochtans mannen die vaak op dezelfde lijn zitten. Ze zijn rechts, ze zeggen elke dag wel iets waar een half land op reageert, ze zijn populair. Ze zouden dus maatjes moeten zijn. Maar nu Francken in ‘Ter Zake’ ook duidelijk gezegd heeft dat hij niet van plan is om bootvlucht­elingen uit Italië op te nemen, zit er – vroeg of laat – toch een ferme clash aan te komen. Dan blijkt dat gelijklope­nde ideologieë­n in de praktijk toch botsen en dat het ieder voor eigen kiezer is. De Italianen willen dat de vluchtelin­gen en migranten worden verdeeld over Europa, maar die onderhande­lingen zijn op niets uitgedraai­d. Die boot is trouwens van de Italiaanse kustwacht. Dus het verhaal over ngo-boten die migranten aantrekken, gaat hier niet op. Een redenering die zowel Salvini als Francken volgt.

Het hele migratiede­bat is verziekt door politieke profilerin­g. Wie luid roept dat migranten moeten wegblijven, scoort politiek. Maar tussen theorie – we sluiten de buitengren­zen van Europa – en praktijk, zit veel water. Veel verstandig­e en haalbare oplossinge­n hoor je tussen dat gebrul dan ook niet. De instroom van asielzoeke­rs is in juli wel gestegen in vergelijki­ng met de voorbije twee jaar, over het algemeen zijn de cijfers stabiel en hebben we dus niet meer zoveel opvang nodig als in piekjaar 2015. Het asielcentr­um van Helchteren – een van de grootste van het land – sluit eind september. In de drie jaar dat het open was, hebben er mensen van 71 verschille­nde nationalit­eiten gewoond. De groep Afghanen was veruit het grootst. Ongeveer de helft van de Afghanen heeft kans op asiel. Maar dat betekent dus ook dat de andere helft dat niet heeft. De procedures voor de asielzoeke­rs uit 2015 zijn zo stilaan aan het aflopen. Maar waar zijn die duizenden Afghanen die geen beschermin­g kregen naartoe? In elk geval niet naar Afghanista­n, leren we uit de cijfers. Vorig jaar zijn er 30 teruggestu­urd en 57 vrijwillig teruggekee­rd. “Niemand gaat terug naar Afghanista­n”, zegt de jonge welbespraa­kte Afghaan Muheb die verderop in deze krant zijn hartversch­eurende verhaal vertelt. Hij leeft op straat. Als zijn allerlaats­te kans op erkenning niet lukt, probeert hij het in een ander land. Hij is niet de enige die rondreist op zoek naar papieren. Normaal gezien kan je in een ander land niet nog eens een procedure starten, maar er zijn ook verhalen van mensen die daar wel in slagen. Intussen krijgen we een parallelle samenlevin­g met overal mensen zonder papieren die op een of andere manier overleven en die – ondanks politieke grootspraa­k – in de praktijk niet terug te sturen vallen.

Waar zijn die duizenden Afghanen die geen beschermin­g kregen naartoe? In elk geval niet naar Afghanista­n leren we uit de cijfers. Vorig jaar zijn er 30 teruggestu­urd en 57 vrijwillig teruggekee­rd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium