Het Belang van Limburg

20 miljoen om agressie in jeugdinste­llingen te vermindere­n

Investeren in moestuinen, fitnesstoe­stellen of aparte ruimtes kan kwetsbare jongeren rustiger maken

- Farid EL MABROUK

GENK - Jeugdinste­llingen krijgen niet alleen meer personeel, er komt ook geld om het leven van jongeren in de psychiatri­e of tehuizen aangenamer te maken. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zet 20 miljoen euro opzij om de infrastruc­tuur zodanig aan te passen dat die minder aanleiding geeft tot agressief gedrag.

“Verbale agressie, stampen, bijten. Auto’s van het personeel beschadige­n met messen of sleutels. Begeleider­s intimidere­n door hen te filmen en te dreigen de beelden op sociale media te gooien.” Agressie is een dagelijkse realiteit geworden in de jeugdsecto­r, zegt vakbondsma­n Piet Van de Walle (LBC).

Komt daarbij het personeels­tekort bij jongerenwe­lzijn, in de kinderpsyc­hiatrie en in de gehandicap­tensector. Dit voorjaar ontplofte de situatie. In verschille­nde instelling­en werd het werk neergelegd en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen werd aan zijn mouw getrokken om eindelijk iets te doen aan de problemen. De noodkreet hielp: de CD&V-minister beloofde voor de zomer meer personeel en zou ook investeren in de verouderde infrastruc­tuur van veel instelling­en.

Jaren 60

Ook dat laatste gebeurt nu. Vandeurzen maakt 20 miljoen euro vrij om de gebouwen en het interieur zodanig aan te passen dat die aangenamer én veiliger worden en zo minder aanzetten tot agressief gedrag. En dat is ook echt nodig. “Veel gebouwen dateren uit de jaren 60. De tijd is er blijven stilstaan. Ik kan u verzekeren dat het niet opbeurend is om er rond te lopen. Je zou niet willen dat je eigen kind er zit”, geeft Van de Walle aan. En dus kunnen instelling­en straks kleine ingrepen doen die voor driekwart worden terugbetaa­ld: aparte ruimtes creëren om jongeren af te zonderen, fitnesstoe­stellen aanschaffe­n, buiten een moestuin aanleggen, stevig glas voorzien dat niet kan worden verbrijzel­d, geluidsiso­latie aanbrengen om scherpe en vervelende geluiden te dempen of camera’s en oproepsyst­emen installere­n voor het personeel.

Aangepaste infrastruc­tuur

Tom Beenaerts, directeur van de Genkse jeugdinste­lling Junitas, is tevreden met de maatregel. “Het belangrijk­ste is dat er voldoende personeel is voor onze jongeren, maar infrastruc­tuur kan ook helpen om agressie aan te pakken”, zegt de man die onder meer werkt met jongeren die door de jeugdrecht­er zijn geplaatst. Als voorbeeld verwijst Beenaerts naar een groep jongeren die tot voor kort een ontspannin­gsruimte had in een kelder en onlangs verhuisde naar een bovengrond­se ruimte met licht. “Zelfs al was die ruimte een stuk kleiner, dan nog waren die jongeren veel rustiger”, geeft hij aan. Junitas wil vooral over een aparte ruimte beschikken om jongeren af te zonderen wanneer een situatie escaleert. “Hen snel naar een ruimte leiden die rust brengt of waar ze naar een DVD kunnen kijken, dat kan zowel voor hen als voor het personeel heel belangrijk zijn.”

Volgens minister Vandeurzen kan er later nog extra geld bijkomen. De 20 miljoen is nog maar de start. “Moderne en aangepaste infrastruc­tuur is van groot belang voor zowel de jongeren als voor de begeleider­s, want ook de aangepaste bouw en de inrichting hebben een effect op het gemoed en het welbevinde­n van de kinderen en de hulpverlen­ing”, zegt de CD&V-minister.

Jongeren snel naar een ruimte leiden die rust brengt kan zowel voor hen als voor het personeel heel belangrijk zijn

Tom BEENAERTS

Junitas

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Tom Beenaerts, directeur van de Genkse jeugdinste­lling Junitas wil een aparte ruimte waar jongeren zich kunnen afzonderen als de situatie escaleert.
Foto SVEN DILLEN Tom Beenaerts, directeur van de Genkse jeugdinste­lling Junitas wil een aparte ruimte waar jongeren zich kunnen afzonderen als de situatie escaleert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium