Het Belang van Limburg

Genk-supporter krijgt klap van metalen staaf in stadion

Bilzense reanimeert supporter tijdens wedstrijd KRC Genk

- Chris NELIS

GENK - De 25-jarige Nederlands­e supporter die donderdaga­vond in de 77ste minuut van de wedstrijd Genk-Brondby in elkaar zakte, heeft zijn leven mee te danken aan Silvy Nijs uit Bilzen. De laatstejaa­rsstudente verpleegku­nde, die zelf als KRC-fan in vak L stond, snelde meteen naar de bewusteloz­e man toe en startte de reanimatie. Ook een defibrilla­tor kwam er aan te pas. Het slachtoffe­rs is inmiddels aan de beterhand. “Gelukkig heb je in het laatste jaar van de opleiding toch al wat bagage die je in de praktijk kan brengen”, zegt Silvy een dag later.

Het stond 4-2 voor Genk toen in vak L van het KRC-stadion een man in elkaar zakte door een hartfalen. “We stonden twee rijen verder naar de wedstrijd te kijken. Plots hoorden we iemand in paniek om hulp roepen”, vertelt Silvy. “De mensen van het Rode Kruis kwamen meteen naar de man toegesneld. Maar toen werd het duidelijk dat er gereanimee­rd moest worden. Ik ben er naartoe gelopen en ben onmiddelli­jk met hartmassag­e begonnen. Daarna is de spoedarts is er bijgekomen en onder zijn leiding zijn we verder blijven reanimeren.”

De man kwam bij maar raakte even later opnieuw buiten bewustzijn. “Toen is er een defibrilla­tor bijgehaald”, gaat Silvy verder. “Daarmee hebben we zijn hart weer op gang gekregen. Toen hij vertrok uit de tribune was zijn hartslag nog erg zwak.”

De man werd in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Daarna wist Silvy lange tijd niet hoe het met het slachtoffe­r was afgelopen. “Ik hoopte maar dat hij het gehaald had. Waarom ik meteen ben bijgespron­gen? Het was een natuurlijk­e reflex. Ik zit in het laatste jaar verpleegku­nde in het hoger onderwijs. Je hebt dan toch al de nodige bagage.” Ze kon in elk geval haar zenuwen de baas. “Je draait dan puur op adrenaline. Het was alsof ik op de automatisc­he piloot werkte. Pas nadat de man kon worden weggebrach­t, sijpelde het besef binnen wat er net gebeurd was. Ik stond te trillen op mijn benen. Maar ik deed wat ik moest doen. Als toekomstig­e hulpverlen­er moet ik altijd klaarstaan voor dergelijke dingen.”

Pas nadat hij kon worden weggebrach­t, sijpelde het besef binnen wat er was gebeurd

Silvy NIJS Studente verpleegku­nde

Hartoperat­ies

De man die in elkaar stuikte blijkt een Genk-supporter uit Nederland te zijn. Hij had in het verleden al enkele hartoperat­ies ondergaan, de laatste een maand geleden. Sinds donderdaga­vond ligt hij op de hartbewaki­ng van campus Sint-Jan van het ZOL in Genk. Zijn toestand zou gestabilis­eerd zijn. Wel heeft hij alle rust nodig om te kunnen recuperere­n.

GENK - Genk-supporter Geert Reynders zit na de match donderdaga­vond met zware verwonding­en aan zijn arm. De man kreeg naar eigen zeggen een metalen staaf naar zijn hoofd gezwierd in het vak naast de supporters van de bezoekende ploeg. “Ik kon nog net wegduiken. Maar de slag kwam wel hard aan op mijn arm”, zegt de Genkenaar.

Volgens Reynders was het in het bezoekersv­ak al van bij het begin van de match erg rumoerig en liep het uit de hand bij het derde doelpunt van Racing Genk. “Er werd met van alles gegooid: bommetjes, fakkels en nog meer dingen waarvan ik mij afvraag hoe die in het stadion zijn geraakt. Op een bepaald moment kon ik net op tijd wegduiken voor een voorbij zoevende metalen staaf. Mijn hoofd werd net niet geraakt. Maar de staaf kwam met een klap op mijn arm terecht”, zegt Reynders.

Bloedingen

De mensen van het Rode Kruis namen de Genkenaar meteen mee voor verzorging. “Ik heb aan mijn arm inwendige bloedingen. Ik vraag me echt af hoe mensen erin geslaagd zijn zo’n staaf het stadion binnen te smokkelen”, zegt Reynders.

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? Silvy Nijs redde in het stadion van Genk het leven van een 25-jarige hartpatiën­t.
FOTO'S JEFFREY GAENS Silvy Nijs redde in het stadion van Genk het leven van een 25-jarige hartpatiën­t.
 ?? FOTO JG ?? Genk-supporter Geert Reynders werd naar eigen zeggen aan zijn arm geraakt door een metalen staaf vanuit het bezoekersv­ak.
FOTO JG Genk-supporter Geert Reynders werd naar eigen zeggen aan zijn arm geraakt door een metalen staaf vanuit het bezoekersv­ak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium