Het Belang van Limburg

Beringenar­en riskeren 16 jaar cel voor ripdeal met dodelijke afloop

Cold case opgehelder­d

- Nancy VANDEBROEK

BERINGEN - Voor het gerechtsho­f in het Nederlands­e s’ Hertogenbo­sch is vrijdag de moordzaak behandeld van Jan van Mosselveld. Deze drugsdeale­r werd op 22 augustus 2001 doodgescho­ten bij een zogenaamde ripdeal. De zaak was lange tijd een cold case: meer dan 15 jaar lang werd geen spoor gevonden van een mogelijke dader. Drie Beringenar­en staan terecht: ze riskeren een celstraf van 16 jaar.

Eind 2015 was er eindelijk een doorbraak in de zaak, nadat eerder vanuit België in een aantal anonieme verklaring­en drie dertigers uit Beringen werden genoemd: Avni K, Serkan K. en Kemal K. In de zomer van 2001 reden zij met de auto van Avni K. naar het huis van Jan van Mosselveld in Bladel, vlak over de Nederlands­e grens. Volgens hun eigen verklaring­en gingen zij ernaartoe om softdrugs voor eigen gebruik te kopen. Tijdens de koop vond een schermutse­ling plaats. De toen 41-jarige Nederlands­e dealer werd later aangetroff­en met drie kogelwonde­n, in heup, borstkas en rechterbov­enarm. Na een doorgedrev­en DNA-onderzoek op teruggevon­den bloed volgde dan in december 2015 een match met Beringenaa­r Avni K. Er was ook een getuige, de Nederlande­r Bas P. Hij werd onder hypnose verhoord omdat hij zich niets meer herinnerde. Hij verklaarde dat hij en het slachtoffe­r bedreigd werden met twee pistolen en dat hij ook moest knielen naast het slachtoffe­r.

Nicky Verstappen

Vrijdag werd de zaak behandeld voor het gerechtsho­f in Den Bosch. De officier van justitie verwees in haar requisitoi­r naar de cold case van Nicky Verstappen, het moorddossi­er dat momenteel de media beheerst in Nederland. Zij stond stil bij de jarenlange onzekerhei­d die er bestond voor de nabestaand­en van het slachtoffe­r. Voor het openbaar ministerie is Bas P. een geloofwaar­dige kroongetui­ge. Dit in tegenstell­ing tot de drie verdachten die “tegenstrij­dige en inconsiste­nte verklaring­en” hebben afgelegd. Uiteindeli­jk kon de openbare aanklager niet hard maken wie dan uiteindeli­jk zou hebben geschoten, maar ze oordeelde dat ze alle drie medeplicht­ig zijn aan het misdrijf van de gekwalific­eerde doodslag, met als verzwarend­e omstandigh­eden het gebrek aan berouw en hun jarenlang stilzwijge­n. Tegen de Beringenar­en vorderde zij een gevangenis­straf van 16 jaar, waarvan in Nederland minstens twee derde moet worden uitgezeten.

Hypnose

De verdedigin­g kwam vrijdag ook aan het woord. Meester Jan Keulen, die samen met een Nederlands­e collega, Serkan K. bijstaat, stelde dat er ernstig moet getwijfeld aan de zogenaamde kroongetui­ge: “Een verhoor onder hypnose kan volgens de Hoge Raad (Nederlands­e Hof van Cassatie, nvdr.) niet als geloofwaar­dig bewijsmidd­el worden beschouwd. Bas P. was daar ook niet aanwezig om enkel spa blauw te drinken.” De debatten worden voortgezet op 3 september, waarna op 17 september een uitspraak wordt verwacht.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Jan van Mosselveld werd 15 jaar geleden doodgescho­ten in zijn woning in het Nederlands­e Bladel.
Foto TOM PALMAERS Jan van Mosselveld werd 15 jaar geleden doodgescho­ten in zijn woning in het Nederlands­e Bladel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium