Het Belang van Limburg

Blauwalg op kanaal blijft hardnekkig aanwezig

-

BOCHOLT - De giftige blauwalgen in de kanalen van BocholtHer­entals en Beverlo blijken hardnekkig. Ruim twee weken na de eerste vaststelli­ng van de bacteriën geldt er nog altijd een recreatie- en captatieve­rbod, dat onlangs zelfs naar de ZuidWillem­svaart werd uitgebreid.

Hoewel beheerder nv De Vlaamse Waterweg twee weken geleden nog hoopte dat de blauwalg in het kanaal Bocholt-Herentals snel zou verdwijnen, wil de schadelijk­e bacterie voorlopig van geen wijken weten. Het recreatiev­erbod werd intussen ook naar de Zuid-Willemsvaa­rt uitgebreid.

“Onze mensen monitoren dagelijks de situatie, maar de blauwalg blijft visueel aanwezig”, klinkt het bij de Vlaamse Waterweg. Pas als de blauwe laag op het water is verdwenen, zal de Vlaamse Milieumaat­schappij nieuwe stalen komen nemen. “Met de koelere temperatur­en, aanwakkere­nde wind en extra regenval hopen we dat de blauwalg snel verdwijnt. Maar een datum durven we daar niet op te plakken.”

Geen kanokampio­enschap

Door het recreatiev­erbod ziet de Neerpeltse Watersport Club zich dit weekend genoodzaak­t om de open Vlaamse kanokampio­enschappen af te lassen. “Bijzonder jammer, maar er was geen uitwijkmog­elijkheid meer”, zegt voorzitter Paul Broekx. “Daardoor zal er dit jaar niemand tot Vlaams kanokampio­en worden gekroond.” Beter nieuws is er voor de watersport­ers aan recreatiev­ijver Heerenlaak in Maaseik. Daar is de blauwalg verdwenen en mag er opnieuw worden gezwommen. De enige Limburgse zwem- of recreatiev­ijver die vandaag nog met blauwalg kampt, is het Schulensme­er in Lummen.

 ?? FOTO GVB ?? Door de blauwalgen zijn er dit weekend geen kanokampio­enschappen in Neerpelt.
FOTO GVB Door de blauwalgen zijn er dit weekend geen kanokampio­enschappen in Neerpelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium