Het Belang van Limburg

Valt straks de stroom uit in Europa?

Russische hackers infiltrere­n Duits stroomnetw­erk

- Luc STANDAERT

BERLIJN/WASHINGTON - De Duitse cyberdefen­siedienste­n hebben bewijzen dat hackers ingebroken hebben in het Duitse elektricit­eitsnetwer­k. Een eventuele gecoördine­erde cyberaanva­l op een aantal Duitse elektricit­eitscentra­les zou in het slechtste geval kunnen leiden tot een stroomuitv­al in heel Europa, zo wordt gewaarschu­wd.

Het 22 pagina’s tellende document van de Duitse cyberdefen­siedienste­n kon worden ingekeken door het Duitse weekblad Der Spiegel. Het analyseert twee cyberaanva­llen – in 2015 en 2016 – op het elektricit­eitsnetwer­k in West-Oekraïne, waardoor honderddui­zenden mensen urenlang zonder stoom zaten. Vooral de software die bij de tweede aanval werd ingezet was van een kwaliteit die de onderzoeke­rs zorgen baart.

Berserk Bear

De cyberspeci­alisten van de Duitse overheid hebben nu vastgestel­d dat ook ‘kritische infrastruc­tuur in Duitsland’ en dan vooral de energievoo­rziening, geviseerd worden door cyberterro­risten. Daarbij wordt uitdrukkel­ijk vermeld dat de sporen van hacking die aangetroff­en zijn, niet alleen wijzen op het verzamelen van informatie, maar ook op het zoeken naar sabotagemo­gelijkhede­n. Als er zo’n aanval zou gebeuren tegen een aantal Duitse elektricit­eitscentra­les, is het risico groot dat er een kettingrea­ctie ontstaat waarbij in heel Europa elektricit­eitscentra­les uitvallen, omdat alle stroomnett­en in Europa met elkaar verbonden zijn. De cyberaanva­llen tegen Oekraïne werden toegeschre­ven aan de Russische hackerscol­lectieven ‘Berserk Bear’ en ‘Sandworm’, die vermoedeli­jk allebei worden aangestuur­d door de Russische geheime dienst. Het rapport spreekt er zich niet over uit of de inbraken in de netwerken van de Duitse elektricit­eitscentra­les aan dezelfde groepen moeten worden toegeschre­ven. Maar in de VS waarschuwd­e internetbe­veiliger Symantec een jaar al geleden dat Russische hackers ingebroken hadden in de computerne­twerken van Amerikaans­e en Europese kerncentra­les. En in maart beschuldig­de de Amerikaans­e regering er Rusland formeel van achter de hacking van het stroomnetw­erk te zitten.

Vaccinatie

En uit wetenschap­pelijk onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat dezelfde e-mailaccoun­ts, die de voorbije jaren probeerden de Amerikaans­e verkiezing­en te beinvloede­n, ook gebruikt zijn om desinforma­tie te verspreide­n over vaccinatie tegen ziektes. Vanuit de internetad­ressen werden zowel standpunte­n contra als pro vaccinatie verspreid, met als doel het publieke vertrouwen in vaccinatie­s te ondermijne­n. De onderzoeke­rs vonden meer dan 250 tweets over vaccinatie, afkomstig van internetad­ressen die verbonden zijn met het fameuze Internet Research Agency in SintPeters­burg, dat ook in verband gebracht wordt met de inmenging in de verkiezing­en.

 ?? Foto HBVL ?? Willen de Russen de elektricit­eits toevoer in Europa saboteren?
Foto HBVL Willen de Russen de elektricit­eits toevoer in Europa saboteren?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium