Het Belang van Limburg

Medestande­rs keren Trump de rug toe

- Luc STANDAERT

WASHINGTON/NEW YORK - In de rechtszaak tegen Donald Trumps advocaat Michael Cohen hebben twee (voormalige?) bondgenote­n van de president immuniteit van rechtsverv­olging gekregen in ruil voor hun getuigenis.

Het begint er stilaan slecht uit te zien voor de Amerikaans­e president Trump. Vorige dinsdag kreeg hij al een dubbele klap. Zijn jarenlange advocaat en ‘fixer’ Michael Cohen koos ervoor om samen te werken met het gerecht in de hoop op strafvermi­ndering, en beschuldig­de Trump onder eed de opdracht gegeven te hebben om zwijggeld te betalen aan vroegere minnaresse­n. Gewezen campagnele­ider Paul Manafort, die Trump wel ‘trouw bleef’, werd wegens allerlei malversati­es veroordeel­d tot een zware gevangenis­straf en komt zo onder zware druk om toch nog mee te werken met het gerecht.

En blijkbaar beginnen de dominosten­en te vallen. Gisteren raakte eerst bekend dat uitgever David Pecker van het roddelblad National Enquirer immuniteit van rechtsverv­olging gekregen heeft in de zaak tegen Michael Cohen, zodat hij niet vervolgd kan worden voor eventuele misdrijven die hij zou opbiechten in zijn getuigenis. Die immuniteit wordt natuurlijk alleen gegeven als de getuige iets interessan­ts te vertellen heeft voor het openbaar ministerie.

Vertrouwel­ing

Pecker, wiens National Enquirer altijd positief berichtte over Trump en zijn familie en negatief over zijn tegenstand­ers, had eerder de rechten gekocht van het verhaal van een van de twee minnaresse­n van Trump, zonder het ooit te publiceren. Nu wordt vermoed dat hij een systematis­che samenwerki­ng had met Trump om alle negatieve verhalen op te kopen en in de doofpot te steken. Pecker gold als vriend en bewonderaa­r van Trump, maar de vriendscha­p zou bekoeld zijn. Nog erger voor Trump is het ‘overlopen’ van Allen Weisselber­g, de financiële topman, van de Trump Organisati­on en al sinds de jaren 70 een vertrouwel­ing. Hij is het enige niet-familielid dat in het bestuur zit van de trust die het vermogen van Trump beheert zoweek lang hij president is. Ook hij koos voor immuniteit, in ruil voor een openhartig getuigenis.

Sessions

En ondertusse­n ging vrijdag de woordenstr­ijd verder tussen Trump en minister van Justitie Jeff Sessions. Sessions ligt bij de president in ongenade sinds hij om deontologi­sche redenen de verantwoor­delijkheid voor het Rusland-onderzoek doorschoof naar zijn adjunct. Eerder deze zei Trump nog in een tv-interview dat hij Sessions nooit minister gemaakt zou hebben als hij geweten had dat die zichzelf buitenspel zou zetten in het Ruslandond­erzoek. Voor één keer repliceerd­e de discrete Sessions: “Zolang ik minister ben zal het departemen­t Justitie niet beïnvloed worden door ongepaste politieke overweging­en.” Velen zien daarin een uitdaging van de minister aan de president om hem te ontslaan.)

 ?? FOTO AFP ?? Jef Sessions daagt Trump uit om hem te ontslaan.
FOTO AFP Jef Sessions daagt Trump uit om hem te ontslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium