Het Belang van Limburg

De eerste rij is niet altijd de slimste

-

HASSELT - De slimste studenten zitten op de eerste rij, en wie niet geïnteress­eerd is in de lessen kruipt veilig achter in de aula. Ja toch? Niet dus, zo blijkt uit Brits onderzoek. Goede of slechte punten zijn vooral afhankelij­k van naast wie je zit, niet waar je zit.

Bollebozen met de beste punten zijn dus niet altijd diegenen die op de eerste rij zitten. Net zoals de studenten met het slechtste rapport niet per se op de achterste rij van de aula de les volgen. Onderzoeke­rs van de Britse Sheffield Hallam University vlooiden het uit bij 154 eersteen tweedejaar­sstudenten en bij meer dan twintig docenten. Daarbij werd gekeken naar de resultaten en hun plekje in de aula. Pedro De Bruyckere, pedagoog en zelf docent aan de Arteveldeh­ogeschool, kan zich vinden in de conclusie. “De studenten vooraan zijn vaak gemotiveer­d. Maar ik herinner me dat ik zelf niet zo’n slechte student was en toch niet altijd helemaal vooraan zat. Wat ik wel merk, is dat wie dichter zit ook meer vragen stelt.”

Onderduike­n

Volgens het onderzoek is dat net de reden waarom studenten – ook de beste – achteraan gaan zitten: uit vrees dat de professor hen zou aanspreken. En minder goede studenten durven vooraan te kruipen omdat ze moeilijkhe­den ondervinde­n met de leerstof. Maar onderduikt­actieken werken niet bij Pedro De Bruyckere. “In mijn lessen is er geen ontsnappen aan mijn vragen. Ik roep soms de studenten van de laatste twee rijen helemaal naar voren.” Uit de bevraging blijkt dat vooral de keuze van de vrienden bepaalt naast wie de student gaat zitten. Die vriendengr­oep heeft overigens een grote invloed op de studieresu­ltaten: vrienden behalen vaak gelijkaard­ige resultaten. Dus wie straks een plekje kiest: ga niet per se op de eerste rij zitten, wel naast de slimste.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium