Het Belang van Limburg

Als een koning te rijk

-

Sri Lanka is een prima introducti­e voor wie wil proeven van Azië. Het eiland vlak onder India biedt een boeiende mix van prachtige natuurpark­en, rijkelijk versierde tempels en heel wat straffe bezienswaa­rdigheden. Zo ook de Leeuwenrot­s in Sigiriya, die je na 1.200 trappen trakteert op een adembeneme­nd uitzicht.

De oude stad Sigiriya staat naast zeven andere plekken in Sri Lanka op de UNESCO Werelderfg­oedlijst. En wel vooral om één reden, eentje waar je niet naast kan kijken: de indrukwekk­ende Leeuwenrot­s. Al vanop de parking vang ik een glimp op van de gigantisch­e granieten piek, waar bovenop een vergeten citadel ligt. Het verhaal wil namelijk dat koning Kassapa I zich in 473 hardhandig de troon toe-eigende door zijn vader levend in te metselen, waarna zijn halfbroer – de beoogde troonopvol­ger – vluchtte naar Zuid-India. Om zichzelf veilig te stellen, liet de koning op de steile rots een vesting bouwen die bewaakt wordt door een uitgebeite­lde leeuw. Vandaag blijven daar alleen nog een paar klauwen van over.

Voor ik me laat onderdompe­len in dat stukje geschieden­is, moeten er eerst nog wat kuitenbijt­ers bedwongen worden. Vanaf de parking wandel ik vlotjes de rots tegemoet om gewapend met voldoende water, insectensp­ray en zonnecrème aan de eerste reeks trappen te beginnen. De drukte maakt dat ik geregeld moet aanschuive­n, maar gelukkig kan ik al genieten van het landschap dat zich langzaam voor me uitstrekt.

De Leeuwenpoo­rt met zijn klauwen kondigt het laatste stuk van de beklimming aan, die zelfs voor onervaren wandelaars eigenlijk geen probleem mag zijn. Eenmaal boven giert de wind door mijn haren, maar is het uitzicht fantastisc­h. De verschille­nde plateaus op de rots laten toe de hele omgeving te verkennen. Net wanneer ik denk dat ik naar het mooiste stukje van Sri Lanka staar, stuit ik aan de andere kant op een nog verbluffen­der panorama. Ik geef mijn ogen de kost. Me de koning te rijk voelen, nog nooit was het zo makkelijk…

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium