Het Belang van Limburg

Ryanairtop­man zoekt geld in uw trolley

- Silke REMMERY

CHARLEROI - Reizigers die een trolley meenemen op een vliegtuig van Ryanair, zullen daar vanaf november 8 euro voor moeten betalen. Zo wil de Ierse lowcostmaa­tschappij de vertraging­en vermindere­n, zegt ze. Maar eigenlijk doet ze het vooral om geld te verdienen, zeggen experts.

Ryanair vroeg al enkele euro’s extra voor een plekje naast je medereizig­er, extra beenruimte of om de lange rij bij de boarding over te slaan. Nu komt er ook een toeslag voor wie een trolley meeneemt op het vliegtuig.

Wie vanaf november een koffer van 10 kilogram incheckt, betaalt daar 8 euro extra voor en moet ze in de bagageruim­te achterlate­n. Enkel een handtas, laptoptas of rugzak is nog gratis. Al zijn de afmetingen voor de kleine tas wel vergroot, een Eastpakzak is nog te breed.

Wie een priority-ticket koopt, mag van Ryanair wel nog een kleine tas én een koffer op wieltjes boven zijn stoel opbergen. Voor een toeslag van 6 in plaats van 8 euro. Bovenop het sowieso duurdere ticket.

Wachten aan de band

Dat nieuwe beleid moet de vertraging­en bij het instappen vermindere­n, zegt de lagekosten­maatschapp­ij. “Nu was er inderdaad chaos aan de gate”, zegt luchtvaart­expert Luk De Wilde. “De eerste tachtig passagiers mochten hun trolley boven hun stoel wegstoppen, de anderen moesten die achterlate­n in de buik van het vliegtuig. Dat zorgde voor wrevel. Maar Ryanair is een commerciee­l bedrijf, natuurlijk doen ze het ook om meer geld te verdienen.” Want de timing is niet toevallig, na al die stakingen van ontevreden personeel, zegt transporte­conoom Eddy Van de Voorde (Universite­it Antwerpen). “CEO Michael O’Leary beseft dat hij zijn piloten opslag zal moeten geven en zoekt daar nu geld voor. Hij gaat ervan uit dat zo’n klein bedrag de reiziger onverschil­lig laat. Ik geloof ook dat de passagiers die paar euro’s wel zullen accepteren. Maar ze zullen nu ook aan de band moeten wachten op hun koffer. Twintig à veertig minuten, of langer op piekmoment­en. Die nadelige service zal een belangrijk­er effect hebben dan de prijs.”

Andere maatschapp­ijen

Om die reden zullen andere maatschapp­ijen niet volgen, denkt hij. Zowel Brussels Airlines als TUI erkennen het probleem van te veel trolleys op het vliegtuig, maar zijn niet van plan om hun beleid te veranderen. “Als voor de vlucht blijkt dat er te veel trolleys zijn, vragen we de passagiers toch hun koffer in te checken. En daar moeten ze dan niet voor betalen”, klinkt het bij beide maatschapp­ijen.

Al bestaat de kans dat andere lagekosten­maatschapp­ijen, zoals Easy Jet, wél het voorbeeld van Ryanair volgen, zegt Van de Voorde. “Want het is een gemakkelij­ke bron van inkomsten. Maar ze zullen het pas na enkele maanden invoeren. Eerst zullen ze bestuderen in hoeverre de passagiers van de Ierse maatschapp­ij die kost aanvaarden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium