Het Belang van Limburg

Everzwijne­n

-

HEUSDEN-ZOLDER -

Hoeveel houdingen zouden er bestaan om ongenoegen uit te drukken? Zoals al herhaaldel­ijk aangegeven, beschikken vrouwen over een breed scala aan poses om aan te geven dat ze not amused zijn. Waarbij het vouwen der armen en enigszins stuurs kijken op één staat. Het effect daarvan wordt groter naarmate er meerdere vrouwen met gevouwen armen naast elkaar staan. In oude stripverha­len dook in zo’n geval vaak een deegrol op om de sfeer nog extra te onderstrep­en, maar ook zonder keukenappa­ratuur weet de geoefende waarnemer hoe laat het is.

Deze man kan er anders ook wat van. De aanleiding voor zijn ongenoegen was een rotte everzwijne­n (zo heet dat blijkbaar) die lelijk had huisgehoud­en op het kerkhof van Berkenbos in Heusden-Zolder. Geen fraai zicht, en al helemaal vervelend toen bleek dat iemand de elektrisch­e afspanning had uitgeschak­eld. Een mens zou voor minder triest worden. De lichaamsho­uding die de man aanneemt laveert tussen moedeloosh­eid en boosheid, altijd een gevaarlijk­e combinatie. Het was lang geleden dat we die specifieke gemoedstoe­stand zo treffend geïllustre­erd zagen, compleet met de handen in de zij, de schouders naar beneden en de benen enigszins in O-vorm. De wijkende haargrens vormt daarbij een aardige bonus. Of hij door de fotograaf gevraagd werd om zijn moedeloosh­eid aldus te demonstrer­en of dat die als vanzelf kwam, blijft onduidelij­k. Hoe dan ook durf ik te veronderst­ellen dat meneer enige ervaring heeft als amateur toneelspel­er.

Het heeft iets clownesk. Denk er een rode neus, een kek hoedje en oversized omhoogkrul­lende schoenen bij en je zit niet gek veraf van Oleg Popov, wijlen de beroemde Russische clown. Die verstond als geen ander de kunst om teleurstel­ling te gieten in een pose die volle circustent­en aan het dijenklets­en kreeg.

Wat niet wegneemt dat de vraag blijft hoeveel wolven we bewieroken en hoeveel everzwijne­n we verafschuw­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium