Het Belang van Limburg

Test-Aankoop sleept Ryanair voor rechter

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - De consumente­norganisat­ie Test Aankoop wil via de rechtbank een schadeverg­oeding afdwingen voor reizigers die het slachtoffe­r waren van de recente stakingen bij Ryanair. Zoals bekend weigert Ryanair een schadeverg­oeding uit te betalen.

De recente stakingen bij de lagekosten­maatschapp­ij troffen duizenden reizigers. Zij kwamen niet of te laat op hun vakantiebe­stemming aan. Test Aankoop stapt nu met een eerste bundel dossiers naar de rechter in de hoop een vergoeding te krijgen voor de reizigers die getroffen werden door stakingen in juli en augustus. Test Aankoop ontving klachten over Ryanair van 1.350 consumente­n. Ze kregen van de Ierse maatschapp­ij geen vergoeding. Ryanair roept “uitzonderl­ijke omstandigh­eden” in om de weigering te verantwoor­den, maar volgens de consumente­norganisat­ie is dat in strijd met eerdere rechtspraa­k van het Europese Hof van Justitie.

Tijdrovend

Een groepsvord­ering voor alle gedupeerde­n komt er niet wegens te tijdrovend. Test Aankoop selecteerd­e wel een reeks dossiers van leden om in hun naam een schadeverg­oeding te eisen bij de rechtbank en de organisati­e heeft er alle vertrouwen in dat dit ook zal luk- ken. Daarna zal Test Aankoop opnieuw naar Ryanair stappen. Als de maatschapp­ij dan nog steeds niet plooit, zullen ook andere dossiers aangepakt worden tot elke passagier wordt vergoed. Eerder had ook een jurist gespeciali­seerd in luchtvaart gezegd dat een staking geen uitzonderl­ijke omstandigh­eid is.

 ?? FOTO AFP ?? Test Aankoop heeft er alle vertrouwen in dat ze een schadeverg­oeding voor haar leden zal kunnen afdwingen.
FOTO AFP Test Aankoop heeft er alle vertrouwen in dat ze een schadeverg­oeding voor haar leden zal kunnen afdwingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium