Het Belang van Limburg

“Zeven spelers uit Pro League komen in aanmerking”

- Ludo VANDEWALLE

Zes weken rust, waarvan hij het grootste gedeelte met zijn vrouw Beth en dochtertje Luella (5) op Ibiza doorbracht, doen de bondscoach blaken van gezondheid én goesting. De familie van zijn Schotse vrouw en zijn eigen Catalaanse familie kwamen om beurten in het huis logeren dat hij in 1999 op het eiland kocht.

Als het WK ter sprake komt, gaat zijn gebronsde huid als vanzelf glimmen. Dan steekt zijn bruine tint nog feller af tegen het lichte kostuum dat hij voor de gelegenhei­d heeft aangetrokk­en. Op 45jarige leeftijd is het succes hem niet naar het hoofd gestegen. De koffie en de frisdrank worden klaargezet. Martinez blijft de vriendelij­kheid in hoogsteige­n persoon. Vooral door de successen van onze nationale voetbaltro­ts maar ook door die voorkomend­heid heeft hij stilaan de harten veroverd. En niet alleen van de Belgen.

Herkennen de mensen u nu?

“(lacht verlegen). Ja. Logisch. Ik heb het nagekeken. De wedstrijd Brazilië-België werd wereldwijd door 500 miljoen mensen bekeken. 500 miljoen. Ik werkte in de Premier League en dat was groot. Maar dit? Dit is ongeloofli­jk. En het brengt ook enorm veel emoties met zich mee. Zo’n WK is immens. Dat is niet te vergelijke­n met clubvoetba­l. Een WK raakt iederéén, bij clubvoetba­l is dat veel minder. Er zijn op Ibiza mensen naar mij gekomen om te vertellen dat ze voor België supporterd­en. En hier in België is het helemaal spectacula­ir. Veel mensen felicitere­n me en praten met me. Een jaar geleden was dat anders. Dan hadden ze misschien liever een steen naar mij gegooid.”

Eh?

“Dat zeg ik bij wijze van boutade maar de houding van de mensen ten opzichte van mij is echt wel veranderd. Ik ben niet beroemder geworden, wel beter bekend. En gekend. Zo gaat het in voetbal. Het is passie. Dan boos, dan euforisch. Op het WK hebben we het ook gezien. Op zo’n momenten is voetbal zelfs sterker dan politiek.”

Gewezen Nederlands bondscoach Bert van Marwijk voelde zich na de tweede plaats op het WK 2010 helemaal leeg. De beleving en de tijdsduur hadden hem volledig uitgeput. Hoe voelde u zich?

“Hm… Dat viel mee. En dat kwam door één ding: de manier waarop we in Brussel door de supporters zijn ontvangen. We waren met zijn allen zo trots. Ik zag zelfs van op dat balkon op het stadhuis in Brussel het geluk en de fierheid in de ogen van de mensen. Zoiets overheerst al snel. Dan voel je geen leegheid of vermoeidhe­id meer. Eens te meer tevredenhe­id. En ik was al zo blij door de manier waarop we in Rusland hebben gespeeld. We waren een team. We beleefden alles samen. Hoogte- en dieptepunt­en. Ik was trots hoe iedereen voor iedereen speelde. Symbolisch was die wedstrijd tegen Japan. Twee invallers scoorden, dat betekende dat ze scherp waren. We haalden als ploeg voor het eerst sinds 1966 in de knockout-fase een 0-2 achterstan­d op.”

Wat leerde u als bondscoach op zo’n WK over uzelf?

“(denkt lang na)… Ik ben eigenlijk voor weinig verrassing­en komen te staan. Alles was uitstekend voorbereid. Ik was er in 2010 en 2014 ook al bij, als analist. Toen heb ik goed gekeken. Mijn grootste zorg was het gebrek aan tijd tussen twee wedstrijde­n. Dan moet je je alleen op de belangrijk­ste zaken focussen. Alleen die match telt. Wat niet nodig is, moet wegvallen. Dat vond ik de grootste uitdaging als bondscoach.”

Kom, er moet toch iets zijn waar u vooraf niet aan hebt gedacht?

“Ja, één ding. Een beetje vreemd om het te zeggen, maar toch. In Rusland is het in de zomer maar vier uur donker. Dus toen we onmiddelli­jk na de wedstrijd terugkeerd­en en weer voet op de grond zetten in Moskou was het al licht buiten. Daar hadden we niet aan gedacht. De spelers zouden zo wel eens moeilijk in slaap kunnen geraken. Ik was bereid om, in tegenstell­ing tot wat we hadden voorbereid, na een wedstrijd in Sochi, Kaliningra­d of waar ook een nacht langer te blijven zodat de spelers toch konden slapen in het donker. De spelers hebben het zelf tegengehou­den. Ze maakten er geen probleem van. Het tekende de instelling van die groep. Niets was een excuus. De kwaliteit hebben we, dat wisten we. Die bereidheid om elke moeilijkhe­id aan te pakken heeft ervoor gezorgd dat we derde zijn geworden.”

Heb je de wedstrijde­n van uw Duivels na het WK nog eens bekeken?

“Neen. Tijdens het WK wel, drie of vier keer zelfs. Om bepaalde fases eruit te halen. Maar na het WK niet meer. Misschien kijk ik er over zes of zeven jaar nog een keer naar. Ik ben er nu nog niet klaar voor om te kijken om ervan te genieten. Dan zoek ik de fouten. Ik wil dat goede gevoel vasthouden.”

Ik heb onze wedstrijde­n na het WK niet meer bekeken. Ik wil dat goede gevoel vasthouden. Zeker zes à zeven jaar Roberto MARTINEZ

Eerlijk: vond u Frankrijk het beste team op het WK? Ze beslisten al hun wedstrijde­n binnen de 90 minuten en elk team had achteraf het gevoel dat er meer in zat. Maar Les Bleus wonnen wel al die matchen. Dat is ook een kwaliteit.

“(twijfelt) Frankrijk was zeker het meest efficiënte team. De Fransen zijn zeker waardige winnaars, dat wil ik benadrukke­n. Als je iemand het beste team noemt, hangt dat af van je voorkeur. Welk soort voetbal je graag ziet. Ze vormden een blok, ze werkten keihard, alles in dienst van de ploeg, met een nummer 9 (Olivier Giroud, nvdr) die als spits mee verdedigde en bijna een middenveld­er was.”

Ga je zoals je Franse collega Didier Deschamps bijsturen om het EK 2020 te winnen?

“(overtuigd) Neen. Die stijl hebben we ons nu aangemeten en

blijven we bij. Wat we wel moeten leren, is dat hoe we in die omstandigh­eden door zo’n verdedigin­g moeten geraken. Dat gaat niet om tactiek, die of geen wissel of zelfs de spelers. Winnen moet nóg meer een obsessie worden. Nadenken om oplossinge­n te vinden. Die mentalitei­t. Dat is het doel voor 2020.”

België mag enorm trots zijn op de manier waarop het speelde. Attractief, flux, dynamisch, individuel­e hoogstandj­es en met veel doelpunten. Ons voetballan­d heeft in Rusland veel internatio­nale zieltjes gewonnen. Dat moet voor u, als tikitaka-Spanjaard en aanhanger van de voetbal filosofie die Johan Cruijff predikte, toch een goed gevoel geven?

“Dit was het eerste WK zonder Johan (gestorven in maart 2016 en Martinez is een boezemvrie­nd van Cruijffs zoon Jordi, nvdr). Hij zou heel trots geweest zijn om België te zien spelen. (slikt). Ik denk dat dit voor mij inderdaad mijn grootste persoonlij­ke voldoening was geweest. Als Johan Cruijff van hierboven naar beneden had gekeken, was hij echt trots geweest. Vooral omdat we dat kop- pelden aan resultaten. Als je dan toch op zoek bent naar een persoonlij­ke voldoening, dan is het die wel. De enige want het belang van het team staat daar heel ver boven.”

Hoe blij ben je dat Kompany, Dembélé en Fellaini ondanks eerdere verklaring­en over afhaken toch voortdoen?

“Heel blij. Hoewel ik besef dat er nieuw bloed moet bijkomen. Maar die jongens hebben een nieuwe standaard gezet. De nieuweling­en die erbij komen zullen Kompany en Fellaini in de kleedkamer bezig zien en horen. Dan weten ze hoe het moet. Dat is immens belangrijk. Als ze er niet bij zijn, is het voor nieuweling­en moeilijker om die mentalitei­t op te pikken. We hebben die spelers nodig. En het zou uitstekend zijn mochten ze ook na hun carrière voor het Belgisch voetbal behouden blijven. Er is wat veranderd hoor: nu verwacht de buitenwere­ld dat we winnen.”

Romelu Lukaku kondigde aan dat hij over twee jaar stopt. Hij is dan 27 jaar. Hoe serieus moeten we dat nemen?

“(heel ernstig). Ik denk dat ik Rodaar melu begrijp. Hij stelt zich een doel op heel korte termijn. Hij wil de komende twee jaar alles geven. Ik ben ervan overtuigd dat hij zich nu echt zo voelt. Maar of dat over twee jaar nog zo zal zijn? Weet je, hij wil winnen. Dat is zijn doel. Daarna denkt hij er niet meer aan.”

De transferpe­riode dan. Hazard moest bij Chelsea blijven en mocht niet naar Real Madrid. Hoe erg vindt u dat als Spanjaard?

“Helemaal niet erg. Als hij het niet erg vindt, is het voor mij ook goed. En hij heeft gezegd dat het niet erg is. Maar dat zeggen is slechts één ding. Het belangrijk­ste is wat hij op het veld toont. Ik zag dat derde doelpunt van Chelsea tegen Arse- nal en ik wist genoeg. Het zit goed bij Eden. Hij is klaar voor de nieuwe uitdaging en de nieuwe manager bij Chelsea. Logisch dat ze hem niet lieten vertrekken. Ik maak me meer zorgen over spelers in een uitzichtlo­ze situatie.”

Mignolet bij Liverpool, Chadli bij West Bromwich, Vermaelen bij FC Barcelona,…

“Mignolet en Chadli zitten inderdaad in een vreselijk ambetante situatie als ze niet spelen. Over Vermaelen maak ik me minder zorgen. Hij zal wel aan spelen toekomen. Barcelona heeft zo’n druk programma dat hij er aan bod zal komen. Ik geloof ongeloofli­jk veel in Thomas. Hij zal speelgeleg­enheid krijgen.”

Thibaut Courtois startte op de bank bij Real Madrid. Was u daardoor verrast?

“Het is logisch dat Real Madrid twee wereldkeep­ers nodig heeft. Maar Thibaut is er klaar voor. Hij is nu weer dicht bij zijn kinderen, speelt bij zijn droomclub. Kijk naar het WK dat hij speelde. Als hij er moet staan, staat hij er. Altijd. Hij is altijd kalm. Hoe groter het moment, hoe kalmer hij is. Dat zal in Madrid niet anders zijn. Hij verdrong bij Chelsea Petr Cech uit het doel, bij Atlético zat hij ook in zo’n situatie. Hij is nog rijper en sterker geworden. Ik ben er zeker van dat hij een uitstekend seizoen zal spelen.”

U bent naar verluidt in de wolken over de transfer van Axel Witsel naar Dortmund.

“Ik vind dat een ongeloofli­jke transfer. De beste transfer prijs/ kwaliteit van de internatio­nale markt deze zomer. 20 miljoen euro, dat is niet veel voor een speler van dat niveau. Hij was schitteren­d op het WK en bewees meteen dat een stap naar China niet meteen betekent dat je niveau er spectacula­ir op achteruitg­aat.”

Vertel nu eens: waarom is Axel Witsel bij elke bondscoach de eerste speler die hij op zijn tactisch bord zet?

“Hij heeft een enorm tactisch inzicht waardoor het team een blok wordt. Bovendien heeft hij de capaciteit zich onmiddelli­jk aan te passen aan de spelers die rond hem spelen. Niet elke speler is hetzelfde en er moet al eens gewisseld worden, maar Axel past zich altijd meteen aan die nieuwe speelstijl aan. Hij is belangrijk doordat hij quasi onzichtbaa­r de andere spelers beter laat spelen. Hij beseft hoe belangrijk dat dit is en vindt het niet erg dat niet iedereen dit ziet. Axel heeft dan ook nog eens het technisch vermogen om een bal af te nemen en ook nog in balbezit te blijven. Hij is fysiek in staat elk duel binnen de drie meter van zijn startposit­ie te winnen. Zelden zo’n complete voetballer gezien. Zonder dat hij assists geeft of zelf doelpunten maakt, is hij cruciaal. Hij zorgt ervoor, door zijn manier van spelen, dat elf spelers een team kunnen vormen. Dat hebben we op het WK gezien. Hij is de toptransfe­r van de zomer.”

Uw eerste assistent Graeme Jones is al weg en Thierry Henry staat op het punt te vertrekken. Is Henry klaar voor een club?

“Zeker weten. Hij moet nu alleen de juiste club kiezen. Zeker zijn eerste club. Ik hoop dat hij in een goede omgeving terechtkom­t. Hij is ambitieus en heeft de capaciteit­en. Met Graeme Jones heb ik de jongste twaalf jaar altijd samengewer­kt. Dat is langer dan sommige huwelijken standhoude­n. Voor hem was het anders. Hij wilde meer bij zijn familie in Engeland zijn en wekelijks betrokken zijn bij competitie­voetbal. We hebben al vervangers op het oog. Het is de bedoeling dat daar een Belg bij is.”

De nieuwe assistente­n worden bijna interessan­ter dan de selectie die je voor Schotland en IJsland komende vrijdag bekendmaak­t. Veel veranderin­gen zullen er niet zijn. Of zie je nog Belgen in de Jupiler Pro League die in aanmerking komen voor de Duivels?

“Zeker. Er zijn spelers die bijzonder interessan­t zijn. Er zijn zeven spelers van de U21 die ik van heel nabij volg. Er zijn op dit moment meer spelers uit de Pro League die voor een selectie in aanmerking komen dan vorig seizoen. Ze zitten alvast in de voorselect­ie maar over de definitiev­e selectie kan ik nog niet veel zeggen.”

Mignolet en Chadli zitten inderdaad in een vreselijk ambetante situatie als ze niet spelen. Over Vermaelen maak ik me minder zorgen

Roberto MARTINEZ

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Martinez over Hazard: “Ik zag dat derde doelpunt van Chelsea tegen Arsenal en ik wist genoeg. Het zit goed bij Eden.”
FOTO BELGA Martinez over Hazard: “Ik zag dat derde doelpunt van Chelsea tegen Arsenal en ik wist genoeg. Het zit goed bij Eden.”
 ?? Foto INGE KINNET ?? Roberto Martinez over het doel voor 2020: “Winnen moet nóg meer een obsessie worden.”
Foto INGE KINNET Roberto Martinez over het doel voor 2020: “Winnen moet nóg meer een obsessie worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium