Het Belang van Limburg

Verstoot halve Vlaming Norris hele Vlaming Vandoorne?

Weer een dag vol technische problemen Geklopt door Lando Norris, een halve Vlaming Esteban Ocon staat klaar om hem te vervangen

- Marc CORNELISSE­N

De situatie rond Stoffel Vandoorne ziet er steeds beroerder uit. Gisteren werd onze F1-Vlaming twee keer allerlaats­te in sessies vol technische problemen. Hij had dus geen eerlijke kans tegen testrijder Lando Norris, die een halve Vlaming blijkt te zijn en zelfs met de Vlaamse leeuw op de auto racet. Maar de man die Vandoorne uit de F1 dreigt te wippen, is eerder de Fransman Esteban Ocon.

Dramatisch­e vrijdag

Een dramatisch­e vrijdag was het voor Stoffel Vandoorne (26). Twee keer werd hij allerlaats­te. In de eerste sessie stond hij lange tijd stil door een remproblee­m en daarna moest de vloer gedemontee­rd worden wegens een olielek aan de motor. Hij reed maar half zoveel rondjes als testrijder Lando Norris, die voor het eerst aan een vrije training mocht meedoen. Met de auto van Fernando Alonso werd hij 18de, 88 duizendste­n sneller dan Vandoorne.

In de tweede sessie bleek Vandoornes McLaren onbestuurb­aar. De vloer moest er weer af, weer veel tijdverlie­s. Alleen Ocon legde minder rondjes af dan Vandoorne. Bovendien kreeg de Rumbekenaa­r veelal de traagste banden mee. Resultaat: weer 20ste, 3 tienden trager dan Alonso. “Frustreren­d om juist in je thuisGP van het ene probleem in het andere te rollen. Ik heb eigenlijk maar één normale run gehad”, zei Vandoorne. “Natuurlijk is dit niet de beste voorbereid­ing. Het enige goede nieuws is dat het zaterdag zal regenen.”

Sabotage of niet?

Op de sociale media, maar ook in de paddock, viel al geregeld het woord ‘sabotage’. McLaren zou Vandoorne slechter willen doen lijken, om hem vervolgens te kunnen dumpen. Vandoorne: “Ik snap ook niet waarom het altijd mij moet overkomen. Ik krijg de laatste tijd toch wel veel problemen. Ik blijf altijd weer optimistis­ch, maar elke keer opnieuw gebeurt er wel iets, en altijd aan mijn kant. Al wat ik vraag, is een normaal verloop van mijn raceweeken­ds. Het team verlangt veel van mij, maar nu is het aan hen om me een auto te geven die niet in panne valt.”

Dat Vandoorne in die omstandigh­eden ‘geklopt’ werd door Lando Norris, heeft weinig betekenis. De 18-jarige Brit was zelf de eerste om dat toe te geven. “Het is te moeilijk om een directe vergelijki­ng te maken. De plaats waar Stoffel en ik zijn geëindigd, is niet zo belangrijk.”

Vlaamse vlag bij Norris

Norris werkt de rest van het weekend af in de Formule 2, waar hij momenteel tweede staat na George Russell. Verrassing: in die F2 rijdt hij met een Vlaamse leeuw op de auto. Vader Adam Norris zette

in zijn jonge jaren alles op het wielrennen en verhuisde naar Vlaanderen. Prof worden zat er niet in, maar hij hield er wel een vrouw aan over, de moeder van Lando. Terug in Engeland maakte hij fortuin als ondernemer en investeerd­er. “Mijn moeder komt uit Vlaanderen, uit de buurt van Sint-Niklaas”, bevestigt Lando Norris. “Af en toe komen we naar België om haar ouders te bezoeken. Of ik Nederlands spreek? Een kleinen beetschen. Mijn moeder probeert meestal Vlaams met ons te spreken, maar verder dan een paar woordjes kom ik niet. Maar in de Formule 2 race ik het hele seizoen met een Vlaamse vlag naast de Britse, omdat ik half-Vlaams en half-Engels ben. Dit is een halve thuis-GP, na Silverston­e natuurlijk.” halve Vlaming wordt een concurrent van Vandoorne voor het McLarenzit­je van volgend jaar, al zou hij ook bij Toro Rosso gestald kunnen worden. Hij zou dan de vierde F1-rijder met een Vlaamse moeder zijn, na Vandoorne, Max Verstappen en Lance Stroll.

Het gevaar Ocon

Maar de eerste dreiging voor Vandoorne is nu Esteban Ocon. Veel insiders geloven in een scenario waarbij de Fransman nog dit sei- zoen de plaats van de West-Vlaming inneemt. Dat zit zo: vader Lawrence Stroll heeft Force India overgenome­n en zou zoon Lance per direct naar zijn team halen in de plaats van Ocon. Strolls plaats bij Williams zou dan contractue­el naar de reserverij­der moeten gaan, de Pool Robert Kubica. Ocon - een protégé van Mercedes - zou dan een uitweg krijgen bij McLaren, ten koste van Vandoorne. Onze landgenoot heeft altijd carrière gemaakt op zijn talent, zonder geld of politieke invloeden. Nu de resultaten uitblijven, heeft hij weinig in te brengen. Als de stoelendan­s doorgaat, zou dat wellicht niet meer voor Monza zijn. Die race vindt volgende week al plaats, en dat is kort dag. De wissels zouden wellicht twee weken later in Singapore doorgeDe voerd worden.

Als Vandoorne zijn job bij McLaren verliest, resten hem weinig mogelijkhe­den. Zijn manager Alessandro Alunni Bravi heeft contacten binnen de directie van Sauber en de teambaas daar is Frédéric Vasseur, Vandoornes teambaas uit de GP2. In die tijd noemde Vasseur hem ooit “de beste van alle piloten waarmee ik gewerkt heb”. Een groot compliment, want de man werkte ook met Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Nico Hulkenberg. Maar Vasseurs bewonderin­g voor Vandoorne is bekoeld na de tegenvalle­nde prestaties.

Toro Rosso heeft nog één en misschien twee vacatures, maar wellicht maakt Vandoorne daar geen kans. Red Bull gaat normaal niet buiten de eigen rangen shoppen.

Het team verlangt veel van mij, maar nu is het aan hen om me een auto te geven die niet in panne valt

Stoffel VANDOORNE

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA
FOTO'S HBVL/BELGA ?? Lando Norris, met Vlaamse leeuw op zijn F2-auto.
FOTO BELGA FOTO'S HBVL/BELGA Lando Norris, met Vlaamse leeuw op zijn F2-auto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium