Het Belang van Limburg

“In nationale ploeg met broer Julien is de ultieme droom”

- Gunter SCHOOFS

Alexis De Sart (21) en STVV staan voor de moeilijke trip naar Standard, dat thuis niet meer verloor sinds 18 augustus vorig jaar tegen Zulte Waregem. Terwijl de Kanaries buitenshui­s zo moeilijk de drie punten pakken. Alexis De Sart speelde tien seizoenen voor de Rouches, één keer verving hij broer Julien in het eerste elftal. “Dé ultieme droom is om ooit samen in de nationale ploeg te spelen. Maar dan zullen we allebei nog heel veel stappen moeten zetten.” We schotelden Alexis een dozijn namen voor. De jonge Luikenaar gaf tekst en uitleg. 1. MAURICE DUFRASNE “Enige match tegen Zeljeznica­r werd souvenir voor het leven”

“Ah, de oud-voorzitter van Standard naar wie het stadion genoemd is. Al spreekt bijna iedereen toch over Sclessin. Als kleine jongen ging ik er als supporter naartoe. Van mijn negende tot mijn achttiende voetbalde ik voor Standard. Ik heb één officiële wedstrijd gespeeld in het eerste elftal. Tegen Zeljeznica­r, een Europese kwalificat­iematch. Ik verving Julien. Een souvenir voor het leven. Standard speelt thuis altijd om te winnen. De supporters stuwen hen vooruit. Maar als zij wat minder spelen, keert het publiek zich ook snel tegen hen. Daar moeten we van profiteren.”

2. JULIEN DE SART “Samen in de ploeg

spelen is een droom”

“Mijn broer is terug naar Middlesbro­ugh. Ze zoeken een oplossing voor hem. Julien is heel belangrijk voor mij. Alle dagen bellen we elkaar. Familie is altijd heel belangrijk geweest voor me. Toen wij vorig seizoen met STVV tegen Zulte Waregem en Julien speelden, voelde dat best raar. De ultieme droom is om ooit samen met Julien te voetballen op het hoogste niveau, wie weet in de nationale ploeg. Dan moeten we wel allebei nog serieus groeien.”

3. JEAN-FRANÇOIS DE SART “Pa heeft zijn

analyse altijd klaar”

“Pa is bijna altijd in het stadion. Hij is fulltime bankier in Orye. Hij werkt onafhankel­ijk. Hij geeft me altijd goede raad. Na afloop praten we even na over de match. Pa heeft altijd zijn analyse klaar. (lacht) Ja, ik luister er wel naar. Of ik altijd akkoord ben? Euhm, hij heeft meestal wel gelijk. Mama is leerkracht Frans en geschieden­is in Waremme. Ze heeft de voorbije weken veel vakantie gehad en ze had dus veel tijd om me te volgen.”

4. MARC BRYS

“Klagen over zware

trainingen is belachelij­k”

“Ik kende onze nieuwe coach niet persoonlij­k. Ik hoorde wel enkele goeie dingen. De voorbereid­ing was zwaar. De trainingen zijn talrijk en kosten veel energie. De sessies duren altijd lang, maar ik heb daar geen problemen mee. Ik heb in mijn carrière al hard moeten werken en zal dat moeten blijven doen. Klagen over te zware trainingen zou immers belachelij­k zijn als je pas 21 jaar bent. Brys eist ook een hoog niveau op training. Tactisch zet hij het altijd goed neer.”

5. IVAN LEKO

“Interesse van Club Brugge? Heb geruchten ook gehoord”

“Een belangrijk­e trainer voor mij. Hij heeft me gelanceerd bij STVV. Twee jaar geleden in de play-offs. Eerst heb ik lang geduld moeten oefenen, want ik viel vaak buiten de groep. Maar ik ben het beste van mezelf blijven geven op training. Op het einde van het seizoen onder Leko heb ik dan enkele goeie matchen gespeeld. Dat er vorig seizoen interesse was van Club Brugge? Ik heb die geruchten ook gehoord, maar er was niks concreet. Ik ben jong en Belgisch. Het is normaal dat ik gevolgd word. Voorlopig ben ik tevreden bij STVV. Ik heb een contract tot het einde van het seizoen en dan is er nog een optie.”

6. YOHAN BOLI

“Blijft een belangrijk­e

speler voor ons”

“(lacht spontaan) Onze spits! Naast Sascha Kotysch de enige die overblijft sinds mijn komst. Ik kan het goed vinden met Boli, dat klopt. Hij is altijd goed gezind, zorgt voor ambiance. Boli blijft ook een belangrijk­e speler die hier al veel goals gemaakt heeft. De assist voor mij tegen Waasland-Beveren was mooi. Ik was even blij voor hem als voor mezelf. Vorig seizoen scoorde ik vijf keer. Nu zit ik aan één. Ik hoop aan meer dan vijf te geraken, al is het niet mijn grote doel. Het belangrijk­ste voor mij is goeie matchen spelen en winnen. Tegen Lokeren startte ik op de bank, maar we hebben nu eenmaal een brede kern met veel keuzes.”

7. GOJKO CIMIROT

“Hij zal vaak in

mijn zone opduiken”

“De middenveld­er van Standard. Hij zal wel spelen tegen ons, zeker? Ik vind het een goeie, een heel complete speler. Hij heeft dezelfde stijl als Marin. Normaal gezien duikt Cimirot vaak op in mijn zone. Wij moeten de bovenhand zien te halen op dat middenveld. Dat zou ons een heel eind op weg helpen. Met de statistiek­en die er zijn zal het niet simpel worden. Wij hebben vorig seizoen in de reguliere competitie alleen Anderlecht geklopt. We hebben het in uitmatchen moeilijk. Hoe dat komt? Goeie vraag.”

8. MATHILDE “Elkaar ontmoet

in de klas Latijn”

“Mijn vriendin. We zijn al vijf jaar samen. Ik heb haar ontmoet op school in Luik, waar trouwens alle jonge voetballer­s van Standard zaten. Ik was de enige die Latijn volgde. Ik heb Mathilde in de klas leren kennen. Ze is aan haar laatste jaar hotelmanag­ement bezig en zit nu voor een stage in Parijs. Ze was nooit echt voetbalgek, maar dat is intussen al wat veranderd. Ik ben na mijn middelbare studies nog begonnen aan een universita­ire opleiding communicat­ie. Ik slaagde ook voor een groot deel van mijn eerste jaar, maar ik stopte omdat de combinatie echt niet meer mogelijk was.”

9. WATARU ENDO “Heeft alles om goed

seizoen te draaien”

“Onze nieuwe Japanse middenveld­er. Hij heeft al twee keer gescoord. Endo vindt makkelijk de weg naar doel. Voor mij is het wel anders voetballen dan met De Petter op het middenveld. Steven is een echte organisato­r die veel babbelt. Hij blijft altijd in positie. Zo konden Roman Bezus en ik onszelf offensief uitleven. Met Endo is het nog zoeken, maar hij heeft alles om een goed seizoen te draaien. De plaatsen zijn duur geworden. Elke training is iedereen verplicht om tot het uiterste te gaan.”

10. MICHEL PREUD’HOMME “Ploegmaat van pa in de nationale ploeg”

“Preud’homme is toch een grote trainer in ons land. Ik heb zelf geen enkele band met hem. Pa wel. Die kent Michel goed. Ze hebben samen in de nationale ploeg gespeeld. Hij zal zeker een plan hebben tegen ons, maar wij hebben dat ook. Brys en Preud’homme zijn allebei in staat om tactisch een match naar hun hand te zetten.”

11. DUA LIPA

“Ik luister vooral

naar Franse rap”

“Wie is dat? Dé zangeres van het moment? Sorry, ik ken haar niet. Ik luister vooral naar Franse rap. Of Franstalig­e ambiancemu­ziek. Boli heeft altijd wel wat bij. Ach, ik apprecieer alles wat op de radio komt. Hoe ik mijn vrije tijd vul? Met mijn vrienden rondhangen en reizen met mijn vriendin. Momenteel trainen we veel, dus moet ik ook veel rusten. Netflix en PlayStatio­n, dat zijn de enige dingen waar ik mee bezig ben.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium