Het Belang van Limburg

“VERGELEKEN MET DEZE SPELERS, WAREN WIJ PUMMELTJES”

Genkse assistent-coach Johan Van Rumst speelde en trainde tien jaar op de Freethiel

- Marnik GEUKENS

Geruisloos vond ‘JVR’ als T4 zijn plaats in de Genkse technische staf, bijna anoniem kwijt hij zich van zijn job als video-analist en hulptraine­r. Toch is Johan Van Rumst (40) een bijzonder vlotte prater, iemand die de groep mee op sleeptouw neemt. “Ik ben in een heel mooie club terechtgek­omen, ik voelde me hier al heel snel thuis”, zegt Van Rumst in de aanloop naar de wedstrijd tegen Waasland-Beveren. De club waar hij tien jaar aan de slag was als speler en assistent-trainer.

Johan Van Rumst is geboren en getogen in het Waasland. Niet in Beveren, wel 25 kilometer verderop in Lokeren. Zeker op voetbalvla­k het hol van de leeuw.

“Ik groeide bijna letterlijk op in de schaduw van Daknam”, vertelt Van Rumst. “Maar ik bracht wel een kwart van mijn leven in Beveren door. Op mijn 19de maakte ik de omstreden transfer naar de Freethiel. Dat werd me niet door iedereen in dank afgenomen, het is zoals van STVV naar Genk trekken. In de matchen op Daknam kreeg mijn moeder vaak het oudste beroep ter wereld toegedicht. Ik heb tot mijn 26ste bij SK Beveren gevoetbald, daarna speelde ik nog bij Oostende, Eendracht Aalst en Deinze.”

Ben je altijd profvoetba­ller gebleven?

“Nee, op het eind van mijn actieve carrière ben ik het beginnen te combineren met een job als tandtechni­cus in een orthodonto­logisch lab. Dankzij een sponsor, die ik op de club had leren kennen. Van opleiding ben ik regent lichamelij­ke opvoeding, maar er moest brood op de plank komen en ik heb die job acht jaar graag gedaan. Ook al werd de combinatie zwaar, ik trainde nog tweedeprov­incialer Moerbeke en volgde de verschille­nde cursussen aan de trainerssc­hool.”

Elke dag van acht tot vijf aan de slag, het doet je ook anders in het leven staan.

“Wees maar gerust. Ik vertel het nog geregeld aan jonge spelers. Ze moeten er alles aan doen om het onderste uit de kan te halen tijdens hun carrière. Op dat vlak zit het wel erg goed in Genk. Heel straf hoe bijna alle spelers voor en na elke training nog extra met hun lichaam bezig zijn. De een trekt ook de ander mee. Als je dat vergelijkt met twintig jaar geleden, waren wij maar pummeltjes.”

Je werd drie jaar geleden in Beveren opnieuw fulltime assistent-coach. Hoe verliep de overgang naar Genk?

“Vlot. Ik voelde me heel snel thuis in Genk. Iedereen doet gewoon en werkt hard, zo heb ik het graag. Op het vlak van infrastruc­tuur en organisati­e staat KRC Genk natuurlijk een stuk verder dan Waasland-Beveren. Met heel veel enthousias­me worden daar alle praktische problemen opgelost, ik kan daar niets verkeerd over zeggen. Maar hier is het comfortabe­ler werken. Alles op en naast het veld is zo goed geregeld, dat je je volledig op je eigen taak kan concentrer­en.”

Johan VAN RUMST

En dat is in jouw geval?

“De video-analyse van de tegenstrev­er. Dat gebeurt samen met Philippe Clement en Jos Daerden. Philippe gaat daarbij heel ver in detail, de looplijnen worden tot in de puntjes ontleed. Op die basis maak ik ook de Powerpoint-presentati­e voor de spelers. Verder sta ik ook dagelijks op het veld tijdens de trainingen, ik houd me vaak individuee­l met spelers bezig.”

Ook met spelers, die op dit moment vaak naast de boot vallen?

“Ik ben zelf speler geweest, ik weet hoe iemand zich voelt, die naast de ploeg valt. Het is niet makkelijk om daarmee om te gaan. Maar als ons programma zo druk blijft als nu, komt iedereen aan de bak. Dan moeten we als staf ook alle spelers scherp houden.”

Je volgde Philippe Clement, met wie je slechts enkele maanden samenwerkt­e. Jullie delen hetzelfde idee over voetbal?

“Die klik was er meteen. Ik hou van aanvallend voetbal, ik was als speler zelf een nummer 10. (schatert) Een beetje zoals Pozuelo, alleen is hij tien keer beter. Er schuilt enorm veel kwaliteit in deze kern, het is een plezier om met zo’n spelers te werken.”

De Europese avonden zijn nieuw voor je. Je hebt er al van genoten?

“Absoluut. Je merkt aan deze spelersgro­ep dat ze zich dolgraag voor de groepsfase zouden willen kwalificer­en, zodat ze zich kunnen meten met Europese topclubs. Maar tegelijker­tijd tonen ze ook in de competitie­matchen erg veel focus.”

Zondag komt Waasland-Beveren op bezoek. Heb je er dit seizoen nog op het trainingsv­eld gestaan bij de start van de voorbereid­ing?

Ik was als speler een nummer 10. een beetje zoals Pozuelo, alleen is hij tien keer beter

“Nee, ik heb enkele dagen voor de eerste trainingen de knoop doorgehakt en voor Genk gekozen. Yannick Ferrera had het daar aanvankeli­jk even moeilijk mee, dat is ook te begrijpen. Maar dat is snel uitgeklaar­d en we hebben mekaar nog succes gewenst bij onze nieuwe club.”

Dit moet de makkelijks­te wedstrijd zijn om voor te bereiden?

“Dat klopt, al lopen er bij Waasland-Beveren maar liefst vijftien nieuwe spelers rond. Tien van hen had ik echter al op de beelden zien passeren. Anderzijds is Yannick Ferrera een coach, die in functie van de tegenstrev­er wel eens durft te verrassen met zijn opstelling en tactiek. Dat maakt het niet altijd makkelijk.”

Gelukkig heb je deze week kunnen rekenen op een aantal spionnen op de Freethiel?

(lacht) “Geen commentaar.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium