Het Belang van Limburg

Eerste computerbu­g dateert van 1843

- Door Pieter Van Dooren

Een niet evidente fout in een computerpr­ogramma die op rare, onvoorspel­bare momenten opduikt, noemen we een bug. Een Engels woord, dat ook insect of microbe kan betekenen - ‘beestje’ zeg maar. En in nog bredere zin is het een vlek, een ongerechti­gheid, een hinderlijk­e kleinighei­d. Computerpr­ogramma’s zijn een opstapelin­g van ‘als-dan’-bevelen. Het gebeurt dan ook geregeld dat in niet meteen voorziene omstandigh­eden een rare combinatie van ‘alsen’ ontstaat, waarop ook een zotte ‘dan’ volgt. Zoals een luchtvaart­ingenieur het ooit uitdrukte: ”We kunnen perfect een zelfvliege­nd vliegtuig bouwen, maar we doen het niet, uit schrik dat het bij het passeren van de evenaar plots onderstebo­ven zou gaan vliegen.”

Vastlopend­e programma’s waren er al in de tijd van de allereerst­e computers in de jaren 40. Die vulden toen nog een hele zaal en werkten met elektromec­hanische relais en talloze lampen. Bij de IT-ploegen van toen hoorde een elektricie­n, die er een dagtaak aan had om gesprongen lampen te vervangen. Dat de toenmalige programmeu­rs kozen voor het woord bug voor een storende fout, wordt algemeen op naam gezet van Grace Hopper van de universite­it van Harvard, een van de allereerst­e programmeu­rs. In het logboek van haar Harvard Mark II van 9 september 1947 plakte de elektricie­n een mot die kortsluiti­ng veroorzaak­t had. De bug in de betekenis van computerfo­ut was geboren.

Weg met Byron

Maar de bug van Hopper blijkt allerminst de allereerst­e computerst­oring te zijn geweest, meldt de two-bit history blog. De aller-allereerst­e programmeu­r, Lady Ada Lovelace, geboren Byron, schreef die in 1843 al, zo blijkt nu. Ada was de eerste, en enige wettelijke, dochter van de dichter Lord Byron. Een maand na haar geboorte stapte mevrouw Byron op, met medeneming van haar dochter. Drie maanden later tekende Byron de scheidings­akte en verliet hij Engeland. Ava’s moeder stimuleerd­e haar interesse in wiskunde en wetenschap - zolang het maar geen literatuur was. Zoals toen gebruikeli­jk was, nam ze na haar huwelijk de naam van haar echtgenoot aan, zodat we haar kennen als Ada, Countess Lovelace.

Ze leerde Charles Babbage kennen, de ontwerper van de eerste mechanisch­e rekenmachi­nes die, gestuurd door ponskaarte­n, een aantal stappen na elkaar konden uitvoeren, en de resultaten van de ene stap konden gebruiken voor de volgende. Alleen, zijn ontwerpen vergden een grotere precisie dan de smeden en metaalgiet­ers van toen konden leveren, en zijn analytical engine is nooit gebouwd. Zijn werk raakte vergeten en had geen invloed op het ontwerp van de eerste computers in de jaren 1930-1940. Pas later werd het herontdekt, en in 1991 bouwde het Londense Science Museum alsnog een van zijn ontwerpen in het echt. Het werkte perfect.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium