Het Belang van Limburg

Verstappen tempert de verwachtin­gen

Oranje legioen is iets kleiner geworden

-

Na een vierde tijd, gisteren in de trainingen, tempert Max Verstappen de verwachtin­gen van het oranje legioen in Francorcha­mps. “Meer zit er echt niet in.” Dat legioen is in vergelijki­ng met vorig jaar overigens iets kleiner geworden, want de race van zondag is nog niet uitverkoch­t.

Vorig jaar was Francorcha­mps vooraf helemaal uitverkoch­t, voor het eerst sinds de hoogdagen van Michael Schumacher en... Jos Verstappen. De veiligheid­snormen beperkten de capaciteit tot 100.000. Nu zijn er in voorverkoo­p 85.000 kaarten verkocht. Het wordt dus opnieuw heel druk in de Ardennen, maar toch ietsje minder dan vorig jaar. De verklaring schuilt bij de Nederlands­e Verstappen­fans. Die hebben ontdekt dat Hockenheim en Oostenrijk wel iets verder zijn, maar ook goedkoper, comfortabe­ler en beter georganise­erd.

Nochtans waren er vooraf wat mooie nieuwtjes uit het Verstappen­kamp. Zo kreeg zijn Red Bull in Spa nieuwe brandstof, die 0,15 seconden per ronde winst zou opleveren. “Mooi, maar om Ferrari en Mercedes te verslaan, hebben we iets meer nodig dan andere brandstof”, temperde Verstappen donderdag al. Vrijdag klokte hij eerst de tweede tijd, daarna de vierde. “We moeten realistisc­h zijn. Dit is het hoogst haalbare, omdat Spa een motorencir­cuit is waar vermogen het verschil maakt. Precies daar lopen we achter. We rijden met heel weinig achtervleu­gel om dat te compensere­n op de rechte stukken, maar het verbetert onze positie niet. Voor de race ziet het er nog goed uit, maar in de kwalificat­ie zullen we normaal gesproken als vijfde en zesde eindigen. Jammer, want dit is mijn favoriete baan. Spa ligt in de bossen, wat het anders maakt. Eau Rouge is natuurlijk speciaal, maar mijn favoriete gedeelte is Pouhon: die linkerboch­ten voelen geweldig.”

Je teammaat Daniel Ricciardo stapt volgend jaar over naar

Renault. Viel jij ook van je stoel?

“Iedereen was verrast, maar het is Daniel die zich goed moet voelen bij zijn beslissing.”

Hij verklaart zijn keuze voor een stuk door zijn positie in het team, dat steeds meer ‘Team Verstappen’ wordt.

“Dat denk ik niet. Iedereen heeft in zijn carrière momenten van frustratie en onvrede met de situatie rondom zich. Iedereen wil races en kampioensc­happen winnen, maar soms lukt dat niet en dan moet je geduldig zijn en hard blijven werken. Alle elementen van het pakket moeten samenkomen en daar werkt Red Bull momenteel aan. Ik heb er vertrouwen in dat we daar zullen geraken en daarom ben ik verbaasd over zijn besluit. Hij zegt dat hij eens van omgeving wil veranderen, maar ik weet niet of dat de beste omgeving zal zijn.”

Je nieuwe teammaat wordt Pierre Gasly. Schiet je met hem even goed op als met Ricciardo?

“Pierre is een goede kerel. Ik ken hem al uit onze kartingtij­d en in het begin van het seizoen heeft hij een week in mijn appartemen­t in Monaco verbleven. We speelden hele avonden FIFA op de PlayStatio­n. Onze relatie is dus goed en hij is ook erg snel. Een goede keuze.”

Word jij nu echt de leider in het team, en hij de nummer 2?

“Red Bull geeft beide piloten altijd een gelijke behandelin­g. Ik zie niet in hoe dat zou veranderen en ik voel me helemaal niet als een leider. Ik doe mijn job zo goed mogelijk voor het team en voor mezelf. Ik heb meer ervaring, en natuurlijk probeer ik daarvan te profiteren.”

 ?? Foto AFP ?? Max Verstappen in actie: minimale achtervleu­gel om het gebrek aan power te compensere­n.
Foto AFP Max Verstappen in actie: minimale achtervleu­gel om het gebrek aan power te compensere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium