Het Belang van Limburg

Quick Step capituleer­t

Yves Lampaert en co kunnen dominantie niet verzilvere­n in boeiende oorlogskoe­rs

- Werner BOURLEZ

Het kan dus ook eens fout lopen bij Quick Step Floors. Met drie mee in de beslissend­e vlucht, maar uiteindeli­jk won wel de Estse kampioen Mikhel Räim de gloednieuw­e Great War Remembranc­e Race. “Triestig, ze zaten allemaal naar ons te kijken”, zei een ontgoochel­de Yves Lampaert.

“Godverdoem­e, wat had ik hier graag gewonnen.” Yves Lampaert was zwaar ontgoochel­d na de aankomst van de Great War Remembranc­e Race. Het toont aan dat de gloednieuw­e wedstrijd meteen hoog staat aangeschre­ven bij de renners. Een kleine GentWevelg­em, met passages over Plugstreet­s en hellingen in de Westhoek. “Het is een klassieke koers op een prachtig parcours”, vond Lampaert. “Maar ik moest mijn gat nog maar opheffen en ze zaten meteen in mijn wiel. Maar dat is logisch, zeker?” Quick Step kwam dan ook met een heel sterk team aan de start en nam de koers in handen. Er werd vanaf de start gevlamd en dat resulteerd­e na twee uur oorlog in een kopgroep van negentien met daarbij drie blauwe mannetjes: naast Lampaert ook Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen. De andere ploegmaats, onder wie Niki Terpstra, hielden het peloton onder controle. Maar op vijftig kilometer van de finish ging het licht uit bij Gaviria. “Dat was te verwachten door zijn jetlag”, zei Lampaert. De Colombiaan landde woensdagav­ond pas vanuit zijn thuisland in Brussel en mikt vooral op de Bretagne Classic in Plouay zondag en vooral de Tour of Britain.

“Ik probeerde op de Kemmelberg en daarna op die kasseien van de Palingbeek maar raakte niet weg”, zei Lampaert. Op de koop toe moest Jakobsen tegen de krampen vechten. “Zo konden die drie op kousenvoet­en wegrijden.”

Est is the best

Die drie waren de Estse kampioen Mikhel Räim, de Pool Pawel Bernas en Preben Van Hecke. De Nederlande­r Jan Willem van Schip probeerde nog de sprong te wagen, maar kwam net te laat. In de spurt stond er geen maat op Räim. “Ik moest van ploegleide­r Eric Van Lancker gisteravon­d goed het roadbook bekijken, en dat heeft geloond”, zegt de 25-jarige Est van Israel Cycling Team. “Maar ik hou van deze koersen, met kas- seien en kleine hellingen. Door een blessure heb ik de voorjaarsk­oersen gemist. Ik heb nu bewezen dat ik die aankan. En zo’n nieuwe koers winnen in Vlaanderen, met zo’n historisch­e achtergron­d: dat is speciaal. Als Est weet ik welke miserie de oorlog heeft teweeggebr­acht.”

Opwaarderi­ng

Wat nogmaals aantoont dat de Great War Remembranc­e Race een blijvertje wordt dat nog aan belangstel­ling zal winnen. De organisato­ren, sponsors (en onvermijde­lijke politici), met op kop Wouter Vandenhaut­e van Flanders Classics en Ghelamco-baas Paul Gheysens, stonden aan de Menenpoort ook te glunderen. Deze herdenking­srace van de Eerste Wereldoorl­og verdient meer dan vier WorldTourt­eams aan de start, maar kampt in de overvolle kalender met de concurrent­ie van de Ronde van Duitsland en de Vuelta. “Maar we hebben grote ambities en mikken hoger”, zegt Hans De Clercq namens de organisati­e. “We gaan nu samenzitte­n en evalueren. Een andere datum is een mogelijkhe­id, maar we gaan zeker al de opwaarderi­ng aanvragen naar een koers buiten categorie.”

 ?? FOTO BELGA ?? Yves Lampaert toont zijn misnoegdhe­id als hij in Ieper de finishlijn overschrij­dt.
FOTO BELGA Yves Lampaert toont zijn misnoegdhe­id als hij in Ieper de finishlijn overschrij­dt.
 ?? FOTO BELGA ?? Winnaar Mikhel Räim.
FOTO BELGA Winnaar Mikhel Räim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium