Het Belang van Limburg

Campenaert­s’ 60 tanden

Dubbele Europees kampioen heeft geheim wapen voor proloog

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Malaga

Als het aan Victor Campenaert­s (26) ligt, hebben we zaterdagav­ond in Malaga, zeventien jaar na Rik Verbrugghe in de Giro, eindelijk nog eens een Belgische proloogwin­naar van een grote ronde. “Dan zou ik al mijn doelen van het seizoen voor elkaar hebben”, zegt de ‘Snor van Herent’. De dubbele Europese kampioen tijdrijden haalt vijf redenen aan waarom hij zijn eerste WorldTourt­ijdritzege kan pakken.

Kans komt uit de lucht vallen

“Ik stond eerst niet op het blad van Lotto-Soudal voor de Vuelta. Meteen na de Giro had ik tegen de ploeg gezegd: Ik wil na het BK op hoogtestag­e, rij dan het EK, de BinckBank Tour en de Ronde van Groot-Brittannië in aanloop naar het WK. In de ploeg klonk het: Akkoord, je bent een man met een plan! Tot ik er op hoogtestag­e voor het EK achter kwam dat de individuel­e tijdrit in de Ronde van Groot-Brittannië vervangen was door een ploegentij­drit. Ik dacht: Shit, hier zit ik nu met mijn plan. Ik babbelde er direct over met Mario Aerts, de vaste ploegleide­r voor de Vuelta. Ik begreep dat de acht namen al lang vastlagen. Maar in Ardooie, tijdens de BinckBank Tour, zeiden ze me dat Tomasz Marczynski niet hersteld was van de Tour. En of ik zin had om zijn plaats in te nemen. Wacht dat je? Ik was heel content.”

Gevaarlijk parcours is hertekend

“Ik wist waar ik zou terechtkom­en. Ik had deze lus al in april verkend toen ik hier op stage was op de Sierra Nevada in voorberei- ding op de Giro. Ik vloog vanuit Malaga naar huis en dacht: Waarom niet eens die proloog verkennen, je weet maar nooit. Maar toen was het parcours anders. Die klim was vijfhonder­d meter langer, door een woonwijk heen. Daarna volgde een levensgeva­arlijke afdaling. Goed dat ze het nog hertekend hebben.”

Speciale fiets met één kettingbla­d

“Ik heb een speciale fiets met vooraan één kettingbla­d van zestig tanden. Dat is het resultaat van veel brainstorm­en met constructe­ur Ridley. Ik wou al langer met één kettingbla­d rijden, maar je kunt niet van de mecanicien­s verlangen dat ze die fiets snel ombouwen. Mijn exemplaar van Malaga is niet geschikt voor de tweede tijdrit in deze Vuelta. Vandaar dat ik ook een andere bij heb.”

Tegenstand minder dan in Giro

“Ik denk dat ik op papier meer kans maak dan in Jeruzalem, waar ik met 1’39 honderdste­n verloor van Dumoulin. Op Primoz Roglic na waren toen alle tijdrijder­s aanwezig. De bezetting hier is iets minder. De voornaamst­e concurrent is Rohan Dennis, die in Israël 4 honderdste­n van een seconde sneller was. Ook Michal Kwiatkowsk­i is een kandidaat. Ik denk dat Peter Sagan op zo’n korte omloop een outsider is die kan verrassen. Voor Porte is het parcours misschien iets te explosief. Dat klimmetje van één kilometer vrees ik niet. Ik denk dat ik heel sterk ben in het bergop rijden met een tijdritfie­ts. In de afdaling denk ik dat er niemand rapper zal rijden dan ik, zittend op de buis. Misschien kan ik daar een beetje recuperere­n voor de laatste twee kilometer. Wie daar het minst kraakt, is de winnaar.”

Seizoensdo­elen zijn binnen bereik

“Mijn seizoen is nu al goed, maar nog niet af. Ook al heb ik de Belgische en de Europese trui. Ik had dit jaar twee doelen: een trui en een WorldTour-tijdrit winnen. Die truien zijn goed voor de moral, zo hoef ik niet in een gewone merkentrui een tijdrit te rijden. In de WorldTour-tijdritten werd ik al tweede, derde en vierde. Alleen in de Tirreno en de tweede Girotijdri­t (elfde, nvdr.) zat ik buiten de top vijf. Als je al die inspanning­en op hoogtestag­e doet en niet gelooft dat je kan winnen, dan push je jezelf niet tot over de limieten. Ik denk dat ik deze Vueltaprol­oog kan winnen. Zeker weten.”

 ?? FOTO BELGA ?? Victor Campenaert­s: “Ik denk dat ik op papier meer kans maak dan bij de Girostart in Jeruzalem.”
FOTO BELGA Victor Campenaert­s: “Ik denk dat ik op papier meer kans maak dan bij de Girostart in Jeruzalem.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium