Het Belang van Limburg

55-jarige Houthalena­ar wint de hoofdprijs van 1.500 euro

- David KINDT

Vrijdag was het de slotdag van het 51ste Orléansjaa­r waar onze krant, samen met de Limburgse Fondclub, medeorgani­sator van is. Na vijftig gouden edities proberen we dé vlucht van Limburg een nieuw elan te geven. De triomfator – Michel Vandeput (55) – werd vrijdag bedolven onder de prijzen met als hoofdvogel een geldprijs van 1.500 euro. Hij en zijn gezin kregen, in bijzijn van buren, vrienden en collega-duivenmelk­ers de LFC-cheque uitgereikt. Een geschenk dat hij als bescheiden liefhebber met grote dank in ontvangst nam.

Klokslag 13 uur werd er aangebeld bij Michel en echtgenote Inge in de hoop dat ze thuis waren om de delegatie te ontvangen. Een stralende Vandeput, zichtbaar onder de indruk van het volk rond de voordeur, luisterde aandachtig naar de lofrede van de voorzitter van de Limburgse Fondclub, Roger Bos. Na de vele felicitati­es van onder andere burgemeest­er Alain Yzermans en schepen van Sport Myriam Bellio werden de supporters en vrienden door gezin Vandeput uitgenodig­d voor een glaasje in de tuin. Prompt werd het winnende duivinnetj­e van haar hokje gehaald en werd ze apetrots voorgestel­d als was het een olympisch kampioene.

Verademing

Zowel onze marketingv­erantwoord­elijke, als enkele buurjongen­s kregen de eer om de prijsduif in handen te nemen. Voorzitter van de KBDB Limburg, Wim Kempeneers, kwam onze laureaat persoonlij­k felicitere­n. “In een loodzwaar duivenjaar is zo’n huldiging een welgekomen verademing. Conform de rijke Orléanstra­ditie - op enkele uitzonderi­ngen na - is Vandeput een bescheiden duivenlief­hebber die zich terecht tot winnaar mag kronen van deze wedstrijd.” Hoofdredac­teur Ivo Vandekerck­hove was eveneens present om de sfeer op te snuiven en vanop een afstand zijn goedkeuren­d knikje richting organisati­e te geven. Jo Lambrechts, de man die alles in goede banen weet te leiden en wiens vader Jef zaliger decenniala­ng de Orléans-kar trok, lukte om Vandekerck­hove voor de micro te krijgen. Die sprak enkele woorden van oprechte bewonderin­g uit voor de duivenspor­t. Net als voor de vernieuwde invulling rond ‘den Orléans’ in een sterk veranderd duivenland­schap.

Gemeentehu­is

Na het bezoek aan Vandeput en zijn familie ging onze organisati­e verder richting gemeentehu­is van Houthalen-Helchteren waar de winnaar met grote honneurs werd opgewacht met een smaakvolle receptie van het gemeentebe­stuur. De Orléans-wisselbeke­r verhuisde van Opglabbeek (winnaars Theo en recent overleden vader Pierre Nijs) naar duivenmaat­schappij De Valk.

“Ik ga voor honderd, neen, duizend procent genieten van deze dag en ik ben ervan overtuigd dat wij, als gezin samen met vrienden, hier nog jaren van gaan nagenieten”, vertrouwde Michel Vandeput ons toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium