Het Belang van Limburg

“Beringen dood? Beringen leeft!”

Handelaars oneens met noodoproep horeca, vlaggen verbinden centrum met be-Mine en Mijn

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

“Neen, Beringen is niet dood. Beringen leeft meer dan ooit!” Daarmee reageert de vzw Centrumman­agement, die de Beringse handelaars groepeert, op de noodkreet van de horeca, die vreest voor de teloorgang van hun cafés. In september moet een honderdtal vlaggen tussen het centrum, be-Mine en BeringenMi­jn de stad alvast opfleuren.

De noodkreet van de Beringse horecabaze­n in onze vrijdagkra­nt dat het stadscentr­um op sterven na dood zou zijn, is in het verkeerde keelgat geschoten bij veel van de lokale handelaars. “Want Beringen leeft wél”, klinken de ruim twintig handelaars gisteren unaniem. Gegroepeer­d in de vzw Centrumman­agement, laten ze zich niet onbetuigd. “Er is hier haast geen leegstand, onze handelszak­en zijn gespeciali­seerd in een bepaald segment en meer dan de helft van onze klanten komt van buiten Beringen. Dat zijn onze sterktes”, zegt

Johan Cox, voorzitter van het Centrumman­agement en zaakvoerde­r van de gelijknami­ge elektrozaa­k. Maar hij ziet ook uitdaginge­n. “Ons probleem is dat we vijf centra hebben in ‘Groot Beringen’, elk met hun bestaansre­cht en eigenheid. Toch moet het centrum van Beringen het aanbod hebben om daarboven uit te stijgen.”

Cafébazen

En daarvoor is volgens de handelaars samenwerki­ng nodig. “Momenteel zijn er een honderd handelaars lid van het centrumman­agement”, weet centrumman­ager Jennifer Op de Locht. “We merken dat leden zich inzetten om actief deel te nemen aan de ontwikkeli­ng van het centrum. Maar natuurlijk is het belangrijk dat er zo veel mogelijk mensen deelnemen. Iedereen heeft tenslotte baat bij een levendig centrum, ook de cafébazen.”

En die cafébazen zouden dan weer te weinig initiatief nemen volgens sommige handelaars. “Natuurlijk is er nog werk aan de winkel”, zegt Natalie Vanhamel van damesmode Mademoisel­le Renée. “Maar in de drie jaar dat we lid zijn van het centrumman­agement is hier veel gerealisee­rd, denk maar aan evenemente­n zoals Beringen Beach. Het probleem is dat de cafébazen meestal niet deelnemen.”

Een stelling die Jessica Pauwels van Stiff Style beaamt. “Er is veranderin­g nodig bij de horeca. Als je op zaterdag, een topdag voor handelaars, je namiddagje shoppen wil onderbreke­n met een cafébezoek, kun je hier nergens terecht voor 16 uur.” Dat tempert haar optimisme echt niet. “De zaken gaan goed en volgende week gaat mijn tweede winkel open.” Myriam Roggen van Stratford doet dan weer een oproep naar jonge horecaonde­rnemers. “Die missen we hier. In naam van het Centrumman­agement wil ik hen dan ook aanmoedige­n om zich hier te vestigen.” “We missen horeca-uitbaters die willen meebouwen aan de toekomst van Beringen”, treedt Miranda Cremers van Mistic modeaccess­oires haar bij. Tussen de handelaars is volgens Cremers saamhorigh­eid genoeg. “We bereiken elkaar steeds meer. Dat hoort ook zo, want als zelfstandi­ge sta je er vaak alleen voor.

Vlaggen

Om het centrum op te waarderen, heeft het Centrumman­agement alvast een concreet idee klaar. “De tweede week van september pakken we uit met een nieuw project. Dan verbinden we be-Mine met het centrum van Beringen en met Beringen-Mijn. Dat doen we met honderd vlaggen”, aldus centrumman­ager Op de Locht. “Elke locatie krijgt daarbij een andere kleur en baseline. Voor het centrum hebben we gekozen om elke straatnaam op de vlaggen te vermelden en de baseline is ‘Centrum in volle groei’. Voor BeringenMi­jn hebben we gekozen voor ‘multicultu­reel winkelen’ en voor be-Mine voor ‘internatio­naal bekroond’. Zo hopen we te kunnen beginnen met van Beringen, toch de derde stad van Limburg, één centrumsta­d te kunnen maken.” Want een handelscen­trum “met regionale uitstralin­g”, daar is het allemaal om te doen, zegt Johan Cox nog. “Be-Mine en het centrum moeten hun aanbod versterken om bovenlokaa­l te kunnen werken. Zo kunnen we in heel de stad een positief klimaat creëren. Mijn droom is dat er fietspaden vanuit het centrum naar de vier andere centra zouden lopen om onze verbondenh­eid aan te tonen. Gelukkig worden we daarin gesteund door de politiek.”

 ?? FOTO ZB ?? De handelaars van Beringen-centrum zijn een stuk optimistis­cher dan de cafébazen. Een voorbeeldv­an één van de vlaggen.
FOTO ZB De handelaars van Beringen-centrum zijn een stuk optimistis­cher dan de cafébazen. Een voorbeeldv­an één van de vlaggen.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium