Het Belang van Limburg

Jean Bomans stopt na halve eeuw

Ex-schepen (78) geen kandidaat meer bij komende verkiezing­en

- Roger DREESEN

Huidig gemeentera­adslid, exschepen en vooral volksmens Jean Bomans (78) houdt de politiek voor gezien. Hij komt niet meer op bij de komende gemeentera­adsverkiez­ingen. “Met pijn in het hart, want mensen helpen was altijd mijn enige doel. De goesting is er nog wel, maar het is mooi geweest”, aldus Bomans, die in 1970 voor het eerste opkwam en in totaal 36 jaar lang in de gemeentera­ad zat.

Na een actieve politieke loopbaan van 36 jaar in Opglabbeek is Jeanke in oktober geen kandidaat meer voor CD&V. Lang nagedacht over die beslissing, dat heeft Jeanke wel en de goesting die was er ook nog. “Maar de politiek is niet meer zoals vroeger. Dit is een mooi moment om ermee te stoppen”, zegt de Opglabbeke­naar.

Halve eeuw

In 1970, 48 jaar geleden, stapte Jean in de dorpspolit­iek. Op Lijst nr. 2 op de tweede plaats. Zes jaar later krijg hij de negende plaats op de Lijst ZO! (Zelfstandi­g Opglabbeek). Vanaf 1982 zetelde hij in de gemeentera­ad voor de christelij­ke partijen en in 2000 werd Jeanke zelfs de tweede populairst­e politicus van Opglabbeek, met 1.307 voorkeurst­emmen. “Voor een exmijnwerk­er en arbeider was het buitengewo­on om te kunnen zetelen en later schepen in deze mooie gemeente te mogen zijn”, gaat Bomans verder.

Leven na de politiek

Jeanke is vandaag 78 jaar en blikt terug op een boeiende politieke loopbaan met heel wat realisatie­s. Hij nam zijn politiek ambt altijd erg serieus en was niet de man van de grote, onmogelijk­e projecten. In de eerste plaats wilde hij als schepen van Openbare Werken de vele kleine problemen van de man in de straat aanpakken. “Opglabbeek is een mooie gemeente: aantrekkel­ijk om te wonen, te werken, te winkelen en te ontspannen. Mijn werk is af. Vanaf 1 januari is het aan de gemeentera­ad van de fusiegemee­nte Oudsbergen om Opglabbeek verder uit te bouwen.”

Voor een ex-mijnwerker en arbeider was het buitengewo­on om schepen te mogen zijn

Jean BOMANS De politiek volgen zal Bomans blijven doen. “Maar ik zal voortan wat meer tijd hebben voor mijn gezin.” Hij is dankbaar voor alle kansen die hij kreeg van de Opglabbeke­naar. “In al die jaren heb ik altijd kunnen rekenen op de mensen, en hen zal ik in mijn hart blijven dragen. Ik zal ze goedendag blijven zeggen en een zwaai toewerpen, zoals ik dat altijd heb gedaan. Dat zal niet veranderen omdat ik plots niet meer op de kieslijst sta.”

Als chauffeur van de school- en mindermobi­elenbus blijft Jean Bomans wel nog aan de slag.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Jean Bomans stapte in 1970, bijna een halve eeuw geleden dus, in de dorpspolit­iek.
FOTO ROGER DREESEN Jean Bomans stapte in 1970, bijna een halve eeuw geleden dus, in de dorpspolit­iek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium